Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mykkä jumala

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Andre ei ole koskaan tavannut isäänsä, ja nyt tämä on kadonnut ja julistettu kuolleeksi. Poika haluaa selvittää mitä tälle on tapahtunut, ja mikä ylipäätään oli saanut maailmankuulun performanssitaiteilija Vimman viimeisinä vuosinaan jättäytymään kaukaisen kylän eristyksiin. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei isän katoaminen olekaan ainoa salaisuus, joka Bretonian mystisellä pikku kylällä on varjeltavanaan. Mykkä jumala yllättää lukijansa sivu sivulta yhä uudelleen.

Hurja, aistivoimainen taru, joka Vainosen novellien tavoin sijoittuu jonnekin toden ja fantasian rajamaastoon.
Myyttejä sekoittavassa ja rakentavassa romaanissa nuori kuvanveistäjä Andre matkustaa Bretoniaan selvittämään kauan sitten kadonneen Luis-isänsä kohtaloa. Isä on ollut Ääni ja Vimma -kaksikon äänetön Vimma, joka kipua pelkäämättömällä fyysisellä esityksellään on tehnyt katsojiin voimakkaan vaikutuksen. Luis on puheiden mukaan elänyt "mykkänä tunteena ja liikkeenä".

Andre matkustaa syrjäiseen kylään, isän viimeiseen asuinpaikkaan. Kylää ympäröivät myllyt, joita asuttavat naakat, muinaisten myllynjumalien sielut. Kylässä Andre tutustuu aistilliseen Alistaan, jolla on Luisiin selittämätön yhteys. Myös Andre ajautuu Alistan taikapiiriin.

Salaperäisen ja liki sadunomaisen romaanin julmassa maailmassa unet ja näyt lomittuvat arjen keskelle. Myyttisiin mittoihin kasvavat luolanaakat ja isän vimman varjo vievät Andrea kohti isän salaisuutta.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Et halua kertoa, miten iltaisin, hämärän laskeuduttua, tapasit kiertää talosi nurkan taakse myllypolulle, koputtaa punaista ovea ja odottaa, että isäni avaisi sen sinulle. Erotit hänen askeleensa oven takaa, nuo vähäiset äänet, jotka kertoivat hänen kuulleen koputuksen ja rientävän avaamaan, sinä värjöttelit pimeässä puutarhassa, mykän tähtitaivaan alla. Hytisit sisältä ja ulkoa, sillä ohuen mekkosi alla olit alasti. Olit riisuutunut isäni kosketusta varten, ja kankaan alla ihosi oli kananlihalla, etkä tiennyt johtuiko se kylmästä vai kiihtymyksestä, siitä että pian isän kädet keräisivät mekkosi laskokset ylös lantiolle ja tuntisit hänen kämmenensä pakaroillasi ja hänen reisiensä lihakset reisiäsi vasten. Siitä kaikesta et halua kertoa, Alista. Et, vaikka tiedätkin minun tietävän jo.
Mutta salaat muutakin. Juuri siksi suostun veljenpojaksesi, täti Alista: jotta väliltämme poistuisi viimeinenkin salaisuus, suuren Luis Maldoron jauhonpölyinen, valkea haamu.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

184

Kustantaja