Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Proomu lähtee yöllä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Romaani rikkaan tehtailijan kahdesta tyttärestä.
(WSOY)

Eila Pennasen älykkään kertomataiteen voitollinen saavutus on "Proomu lähtee yöllä" - viime jouluksi ilmestynyt, keväällä valtion palkinnon saanut romaani. Tämä teos, jonka tapahtumasarjaa kattaa harvinaisen vangitseva, ukkosenomaisesti tihennetty tunnelma, on nyt julkaistu uutena painoksena.

"Taiteellisen kyvyn osoitus, jota ei voida sivuuttaa, kun etsitään uudistumisen merkkejä sotienjälkeisessä kertomataiteessamme." (Lauri Viljanen, H. San.)

(WSOY)


- - -

Romaanin keskiluokkainen perhe elää kauppalassa ja suljetussa tehdasyhteisössä, jonka yllä paistaa kesäaurinko. Kuvattavan perheen isä on tiilitehtailija, jota työväki kutsuu Höökvorsiksi. Hänellä on kaksi tytärtä, Kyllikki ja Marjatta. Höökvorsin poika Olavi on kuollut sodassa ja jättänyt jälkeensä Matti-pojan, joka on kuolleen äitinsä tavoin heikko. Isä on ollut vihainen, kun Matti ei ole uskaltanut kiivetä puuhun. Tiilitehtailija tahtoo pojanpojastaan perijänsä ja työnsä jatkajan, mutta heiveröinen ja arka Matti ihailee proomumies Eeroa. Matin lisäksi Marjatta kiinnostuu Eerosta. Eero on kuitenkin työmies, toisin kuin johtavassa asemassa oleva Lauri Forss, joka on kosinut Marjattaa useita kertoja.
(Saara Kesävuoren väitöskirjasta Oidipus oli mies, s. 230)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

253

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

298

Kustantaja