Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kunnan jauhot

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kallioniemen pirtissä eletään vaikeita aikoja. Isä, legendaarinen työmies ja tarmokas perheenhuoltaja, on luhistunut kylmästä hytiseväksi, itseään sääliväksi ja vaimoaan uskottomuudesta epäileväksi sisälläistujaksi. Perhettä johtavat nyt äiti ja kolmannellatoista oleva Kalle-poika, joiden välille kasvaa uudenlainen luottamus ja yhteispeli. Mutta jos pojan asema kotona onkin kohonnut ja remmi jäänyt pois äidin esiliinanlakkarista, on hän järven vastakkaisella rannalla edelleen Kallio-Ukkeli, arka mutta rehvakas pikkupoika, jonka temput herättävät enemmän naureskelua kuin ihastelua. Pahimmilleen tilanne kehittyy Mäntsälän kapinan jälkeen sen suuren 'puolueveppelin' aikana. Noissa taistoissa Kalle-pojasta kehittyy ammattimainen puolueloikkari ja hänen roolinsa kylä lasten joukossa kokee pohjanoteerauksen.

Mutta jos ei pisteitä tulekaan paljon pussiin kylän poika- ja tyttöjoukossa, menestyy poika sitäkin paremmin siellä missä todellisia miehiä tehdään. Keväiselle uitolle hän lähtee Hiltu-Jakin, uuden 'apuisänsä' siipien suojassa. Siellä hän, kuululla simpukkajoella, saa monta opetusta, mutta kokee myös kiitosta ja kasvamisen tunnetta. Ja saa ennen kaikkea palkan! Ei ole ihme että hänellä kotiin palattuaan on joitakin uusia oikeuksia, jopa oikeus kirota silloin kun suivauttaa.

Sitten tulee Los Angelesin kesä, ja pojasta löytyy urheilijan taipumuksia. Kysymyksessä on nyt enemmän kuin sentit ja sekunnit. Jotakin ratkaisevaa tapahtuu pojan maailmassa, jotakin mikä antaa kasvulle uuden itsenäisemmän suunnan. (Takakansiteksti)

Päätalon perheen pirtissä eletään vaikeita aikoja. Perhettään rautaisella otteella hallinnut isä on luhistumassa – tarmokkaasta ja ankarasta miehestä on tullut itsesäälissä rypevä vanhus. Perheen pääksi on noussut Riitu-äiti, joka yhdessä Kallen kanssa määrää kaapin paikan. Kaksitoistavuotias Kalle on yhtäkkiä nostettu miesten joukkoon, savotoille ja uittotöihin. Kotonakin on jo lupa kirota pärskäyttää kun siltä tuntuu, ihan kuin aikamiehet.

Iijoki-sarjan kolmas osa kulkee kohti miesten maailmaa. Kalle Päätalo kuvaa metsätyömiesten elämää nuoren pojan ihailevin ja ihmettelevin silmin. Hiltu-Jakki ja muut metsien miehet avaavat ainutlaatuisen näkökulman suomalaisen miehen sielunmaisemaan.

Nuoren pojan kasvutarinaa on harvoin kuvattu näin sydämeenkäyvällä viisaudella ja herkkyydellä.

(Gummerus 2015)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

juuret Iijoen törmässä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

563

Kustantaja

Kieli