Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mustan lumen talvi

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Uusi aika on kaikella voimallaan tullut Koillismaahan. Televisio tuo suuren maailman suoraan Sammalsuon tupaan ja Olkivaaran yksinäiseen kamariin. Uudet ajoneuvot ovat mitätöineet selkosen etäisyydet. Voivuori tuntuu kohtsillään laukeavan myös koillismaalaisten päälle, peltojen paketointi askarruttaa. Vanhuksille kansaneläke tarjoaa turvan, jota Kauko Sammalsuon Maija-äiti ja aina yhtä holjapuheinen appiukko Nestori Malinen eivät lakkaa ihmettelemästä.
Mutta vaikka nälkä on selkosesta kadonnut, kaikki ei ole läheskään hyvin. Sulaan maahan satanut oudonvärinen lumi hautaa alleen monen sadon ja koituu porojen kuolemaksi. Monivuotinen työn puute pahenee. Yhä useamman on pakko lähteä Ruotsiin. Sinne lähtee myös Kaukon vanhin poika Jaakko. Kauko, tasapuolinen kunnanvaltuutettu, tuntee tässäkin kipeästi oman ikäpolvensa laiminlyönnit. Eikä vanhan ja uuden ristiriita vältä Sammalsuonkaan perhettä: sodan ja jälleenrakennuksen kokenut sekä itsevarma nuori radikaali joutuvat ottamaan mittaa toisistaan.
Sammalsuon kattilakunta osaa kuitenkin sopeutua uuteen aikaan. Avoin ja herkkä suhde perheenjäsenten välillä kestää tilapäiset myrskyt. Musta lumen talvi sekä kevät ja kesä ratkaisevat monella tapaa tasoittaen Kaukon sisäiset ongelmat, joista useat periytyvät puutteen ja sodan ajoilta. Kauko ja Elma kasvavat henkisesti vielä viittäkymmentä tapaillessaan. He osaavat myös kasvattaa lapsiaan. Kun Kaukon tytär ja rakennusmestari Kosti Mäkisen poika valitsevat yhteisen elämän, uusi tulevaisuuteen luottava sukupolvi ottaa sille kuuluvan paikkansa Koillismaassa.

’Mustan lumen talvi’ on itsenäinen taideteos, johon tarttuminen ei edellytä Koillismaa-sarjan aikaisempaa tuntemusta. Se ei ole vain voimakas, liikuttava ja valoisan humoristinen romaani. Se on teos, jota koko 1960-luvun ajan on odotettu: ajankohtainen kuvaus maaseudusta, sanalla sanoen, kokonainen rikas elämä, Päätaloa parhaimmillaan.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

462

Kustantaja

Kääntäjä

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

550

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä