Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Viimeinen savotta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
’Viimeisessä savotassa’ Kalle Päätalo liikkuu jälleen tutuissa maisemissaan. Tällä kerralla kirjan keskushenkilönä on Lapin jätkä Vikke Nilo, savotoiden ilonpitäjä ja naurumestari. Elämän varsitien kääntyessä kohti loppuaan silmää Vikke taaksepäin kirjaviin vaiheisiinsa: huutolaisaikoihin, purovarsiin ja savotoille, jätkän pyhään ja arkeen.
Tapansa mukaan Päätalo luo joukon vahvoja ihmiskuvia. Lehvän Manne, jonka talossa Vikke on huutolaispojan karmeassa osassa, talon piika Manta, Viken uskollinen ja rehti kumppani Pyrjähtämätön Einari ja monet muut painuvat lukijan mieleen ja tulevat tutuiksi, samoin kuin tietysti itse Vikke Nilo, jossa Päätalo on kyennyt yhdistämään useita ristiriitaisia ominaisuuksia lämpimän inhimilliseksi ja lujaksi henkilökuvaksi. Monitasoisuudessaan ja vivahteikkuudessaan ’ Viimeinen savotta’ on Kalle Päätalon rikkain kirja. Hän näyttää meille ajan, jona vaivaisapu muuttuu sosiaalihuolloksi, ja auttaa meitä ymmärtämään vanhempaa polvea, joka sitkeästi pitää kiinni riippumattomuudestaan.
Päätalon kerronta on väljentynyt ja vapautunut; uudessa romaanissaan hän osoittaa hallitsevansa myös rehevän huumorin ja komiikan.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
489
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Alanimeke
romaani
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
529
Kustantaja
Osana julkaisua
Ilmestymisaika
Osana julkaisua