Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Katriina

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

"Iltaisin Salminen kirjoitti kotiapulaisen huoneessa romaania, joka kertoi Ahvenanmaalle muuttaneen nuoren pohjalaisnaisen elämästä. Sankaritar, jossa oli varmaan paljon Salmista itseään, pärjäsi vaikeuksien keskellä.

Katrina voitti sekä ruotsinmaalaisen että suomenruotsalaisen romaanikilpailun. Teoksesta otettiin 15 painosta jo 1936 ja se on käännetty parille kymmenelle kielelle. Maalaisrealismia suosittiin 1930-luvulla."

-Jyrki Vesikansa / Uusi Suomi


"Romaani käsittelee naisen periksiantamattomuutta. Kirjan tarinassa varakkaan pohjalaistalon tytär muuttaa rakkauden perässä Ahvenanmaalle. Mies osoittautuu kuitenkin haihattelijaksi, eikä Katriinalla ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa elämänsä ohjat omiin käsiinsä.

Koska Katriinan puoliso on merimies ja paljon poissa kotoa, Katriina kokee olevansa vain puoliksi naimisissa. Vaimo joutuu ottamaan vastuun kaikesta, kasvattamaan lapset yksin ja kantamaan kaiken taloudellisenkin huolen. Kaikki tämä tekee Katriinasta itsenäisen ja voimakkaan persoonan, joka uskaltaa uhmata Ahvenanmaan rikkaita laivanvarustajia.

Kirjassa on paljon köyhyyttä, epäoikeudenmukaisuutta ja nöyryytystä. Ristiriitainen elämäntilanne näkyy monella tavalla Katriinan elämässä: hänellä on taloudellisen itsenäisyyden kaipuu, mutta samalla hän on riippuvainen rikkaiden talojen töistä.

Katriina on oppositiossa epämuodollista valtaa vastaan. Hän kannustaa esimerkillään kaikkia kylän köyhiä kunnioittamaan itseään, rikkaiden tylyä kohtelua ei tarvitse hyväksyä. Hänen oikeudentuntoaan ei taivutella rahalla. Köyhyyden keskelläkin hän hankkii lapsilleen koulutuksen ja nostaa heidät kohti valoisampaa tulevaisuutta."

-Seppo Puttonen / Yle


Kuka muistaa aikansa kansainvälisen bestsellerin, suomalaisen kosmopoliitin Sally Salmisen vuonna 1936 New Yorkissa kirjoittaman Katrinan? Nuori päähenkilö Katrina muuttaa Pohjanmaalta Ahvenanmaalle naimisiin Johanin kanssa. Johan on saamaton, puijari ja valepukki, mutta, outoa kyllä, Katrina rakastaa häntä syvästi. Lapsen ruumisarkkuakaan Johan ei saa rakennettua; Katrina on aikaansa nähden edistyksellinen nainen, ja Katrina romaani, joka ensimmäisten joukossa Suomessa kertoo naisten tarinoita heistä itsestään käsin. Romaani kuvaa elämää itsenäisyyden aikamme alun Ahvenanmaalla, kaikessa sen kauneudessa, mutta myös sisäänpäinlämpiävyydessä ja sekaannuksessa: ajan poliittinen tilanne ei voi olla näkyvissä saaristossa, ja vallanpitäjien kritiikki on Katrinan katseessa usein läsnä. Katrinassa on sekoitettuna useampia tyylilajeja seikkailukertomukseen saakka. Usein kerrontaa ja traagisiakin tapahtumia säestää älykäs, hiljainen huumori. Sen hahmot – niin naiset kuin miehetkin – ovat harvinaisen ehjiä ja monimutkaisia, siis ihmisiä.

On aika nostaa Katrina sille kuuluvalle korkealle sijalle suomalaisessa kirjallisuudessa, ja Juha Hurmeen uusi, loistelias käännös totta totisesti sen tekee!

(Teos 2018)

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

387

Kustantaja

Kieli

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

424

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

447

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä