Kirjeitä Jekaterinburgiin

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Katajavuoren novellit liikkuvat laajalla alalla. Novellien aiheina ovat esimerkiksi suomalaisten matkailijoiden suhde Venäjään, lapsuusmuistot, perhesuhteet, nuorten aikuisten maailma ja raskaaksi tulemisen vaikeus. Katajavuori kuvaa henkilöidensä tunnelmia ja mielenliikkeitä vähäeleisesti. Novellien rakenne ja kieli tavoittavat jotain oleellista käsittelemistään henkilöistä ja asioista.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Miksi Liisa pyytää veljeltään Villeltä ripsiä? Miksi suomalainen mies kirjoittaa kirjeitä Uralin taakse Jekaterinburgiin naiselle, jota hän tuskin tuntee? Miten sujuu suomalaiselta retkikunnalta opintomatka Pietariin?

Riina Katajavuoren kymmenen novellia sijoittuvat lapsuuden lopun ja aikuisuuden välimaastoon. Tarinat kuvaavat oivalluksen hetkiä, käännekohtia. Joillakin varsinainen aikuisuus alkaa pitkään täysi-ikäiseksi tulemisen jälkeen, joillakin se on ohi ennen kuin on kunnolla alkanutkaan. Kuten Iso-Makkosen kavereilla, joista yksi ammutaan, toinen hyppää ikkunasta, kolmas löytyy ojasta ja neljäs saa ison kiven rinnuksilleen.

Jotakin tapahtuu myös Haralle, AaPeelle, Miisulle, Taijalle ja Naukalle Ruisrockissa. Hauskaa on, mutta kesäfestarin jälkeen hauskanpitoon tulee lievä tympeä maku.
Kymmenvuotias Hannele on riidoissa kanssa. Öisin riitelevät Raila ja kari, Hannelen vanhemmat. Sitten on Rämö, jonka kanssa kaikki tuntuu aina kesältä ja lomalta. Rämö jota sen mutsikin nimitti sukunimeltä. Rämö jota vankilassa nimitettiin Maikaksi koska se oli tehnyt muutaman opettajansijaisuuden. Elli ilahtuu tavatessaan juuri vankilasta vapautuneen Rämön mutta tajuaa sitten että Rämö, tuo suuri ponnekas olento, saa mennä menojaan, lopullisesti.

Riina Katajavuori (s. 1968) on julkaissut runoja ja proosaa. Nuoren äidin kokemuksia eritellyt romaani Lahjat (2004) löysi tiensä eri-ikäisten äitien ja isien käsiin, sai erinomaisen vastaanoton niin lukijoilta kuin arvostelijoilta ja oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Lahjat ilmestyy keväällä 2006 Loisto-pokkarina. Vuonna 2001 ilmestynyt runokokoelma Koko tarina oli Einari Vuorela -runopalkintoehdokas 2005.

“Katajavuoren teos on vuoden kiinnostavimpia romaanisovelluksia, jossa nuoren äidin elämää analysoidaan lyhyissä toisiinsa limittyvissä kohtauksissa. Lahjat on semioottinen tutkimusmatka siihen, millaista on kasvattajan arki, kun lapset opettavat vanhemmilleen enemmän kuin oppikirjat. Romaani joka opettaa ymmärtämään muita kaunokirjallisia perhekuvauksia.”
- Runeberg-ehdokasraadin perusteluista
(Tammi)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Novelleja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

141