Korven metso ja kutusiika

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Eivät ole ajat niin kuin oli ennen…
jolloin pari nuorta miestä saattoi yhtenä yön rupeamana saada satoja kiloja kutusiikaa tai harjusta verkoillaan, komeista ukkometsoista ja pyistä puhumattakaan. Insinööri A. H. Turunen on erätarinakokoelmassaan Korven metso ja kutusiika palannut vanhoihin hyviin aikoihin ja kertoo jännittävissä ja kaikkia erä- ja kalamiehiä kiehtovissa tarinoissaan nuoruutensa kultaisista pyyntiajoista. Saaliit saattoivat silloin Pielisen kokoisen järven saarissa ja vesillä todella olla sitä luokkaa, että nykyisten erämiesten tekisi mieli leimata ne jutuiksi.
”- Ei ollut aikaa panna tupakaksi, ei edes jutteluun. Kun sai yhden kalan irti, oli kiirehdittävä toiseen kohtaan, sieltä kolmanteen. – Olivathan vanhat miehet joskus kertoneet hyvistä harrisaaliista samalta karilta ja vakuuttaneet, että kahdessa verkossa on venekunnalle tarpeeksi työtä!! Emme olleet sellaista uskoneet, mutta nyt oli uskottava. Verkkoja oli todella liikaa mielle noissa neljässä, sillä vain harvoin ne olivat sinä yönä kaikki tyhjinä. Ja varmasti tusinoittain myhäileviä harreja ui samaan aikaan yli niiden verkkojen, jotka kalaveljet ja –siskot olivat painaneet pohjan tuntumaan.
Kovaa työtä jatkui kello kahteen saakka, jolloin yö alkoi vaaleta auringon kehrän lähestyessä taivaan rantaa. Ja silloin yht’äkkiä harrit katosivat!
Väsymyksestä huolimatta katselimme kalamiehen ilo mielessä veneen pohjaa, jossa sikin sokin makasi viitisenkymmentä harria…-”
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

erätarinoita ja tunnelmia

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

199

Kustantaja

Kieli