Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nimeni on Punainen

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Romaanin tapahtumat sijoittuvat yhdeksään lumiseen talvipäivään vuonna 1591 osmanivaltakunnan pääkaupungissa Istanbulissa. Sulttaani Murat III on alkanut kehittää suhteita länteen ja haluaa lahjoittaa Venetsian dogelle länsimaiseen tyyliin kuvitetun kirjan osmanien valtakunnasta. Hanke on vaarallinen, sillä islam kieltää ihmisten ja eläinten realistisen kuvaamisen. Niinpä työhön ryhtyvät neljä miniatyyrimaalaria eivät saa nähdä toistensa töitä.
Hanketta johtaa Eniste eli “Eno efendi”. Tämän tyttären, kauniin Seküren mies on lähtenyt sotaretkelle, eikä hänstä ole kuulunut mitään neljän vuoteen. Nainen muuttaa takaisin isänsä luo ja ryhtyy etsimään sulhasta itselleen ja isää kahdelle pienelle pojalleen.
Kuvitustyö jää kesken, kun yksi miniatyristeistä murhataan; pian käy ilmi, että murhaaja on yksi kolmesta muusta maalarista. Syyksi epäillään ammattikateutta, kilpailua Seküren kädestä, uskonnollisia motiiveja. Samaan aikaan Istanbuliin palaa nuoren naisen serkku ja entinen rakastettu Kara, joka ryhtyy selvittämään murhaa ja kilvoittelemaan tytön kädestä.
Tarinaa kuljettavat vuorollaan kaikki sen henkilöt. Kertojat maalaavat yhdessä värikkään kuvan senaikaisesta elämästä: lastenkasvatuksesta, puolison etsinnästä, ruokailutavoista, kahvilakulttuurista, sultaanin kidutustavoista jne. Samalla se on ylistyslaulu katoavalle miniatyyritaiteelle.
(takakansi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

585

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Otteet Koraanista Jaakko Hämeen-Anttilan suomennoksen mukaan.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

493

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Muu tekijä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä