Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sähköllä valaistu talo

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Aurinko risteilee äärestä ääreen hyvin matalalla. Päähenkilö saa hämmästyä päivittäin vaaleutta, koko olemuksen vaaleutta. Hän käy varhain aamulla joessa uimassa ja juoksee siitä tukka jäässä tytön luokse. Se on onnen aikaa, mutta tulee muitakin aikoja, kuten syksy ja maaruska. Tyttö on Umur ja koira on Taika. Joki on Ounasjoki." (Tekijän luonnehdinta romaanista)
Petter Sairasen esikoisromaani on nopea matka metsästä kaupunkiin; kertomus nuoren miehen suhteesta naiseen, pohjoiseen luontoon ja kaupunkikulttuuriin. Metsästä lähtevä mies näkee luontoa tuhoavasta ja ihmisyyttä uhkaavasta elämäntavastamme jotain, mitä sähkövalaistuksen häikäisemä ei näe. Sähköllä valaistu talo on myötäelävintä yhteiskuntakritiikkiä, mitä Suomessa vuosiin on kirjoitettu.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Ihmisiä tulee vastaan, lennättävät leijoja tuolla mäellä, nyt on hyvä tuuli, se tulee pohjoisesta, ihmisiä menee ohitse, autoja menee, syksyn värejä puissa, maassa syksyn lehtiä, tämä syksyn ainainen kaipuu, kirkkaan päivän muistot, autoja menee, ihmisiä tulee, kadut risteilevät, minulla on ikävä jotakin, silmät vettyvät, kävelen, pyyhin isoimpia noroja pois, että näen kulkea, tämä on minulle vierasta seutua. Harhailen katuja pitkin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

163

Kustantaja

Kieli