Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pentti Harjun nuoruus

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Onni Hallasta tuli romaanillaan "Mustat loimet" varsinaisesti ensimmäinen Tulenkantajain ryhmän proosakirjailija, ja hän herätti huomiota hienosti viritetyn tyylinsä, harkitun sanontansa ja psykologisen havaintokykynsä ansiosta.

"Pentti Harjun nuoruus" on tarina nuoresta miehestä, joka pelkäsi jäävänsä syrjään elämästä, mutta johon Elämä tarttuikin lujin, armottomin ottein.
Romaani on mielenkiintoinen ja miellyttävä kirjallinen tapaus: siinä ei ole uhrattu mitään ajan alttarille, vaan sen pyrkimys on pyyteetön ja rehellinen.

(Otava)

- - -

Onni Hallan toisessa romaanissa nuori kansakoulunopettajaksi valmistunut Pentti Harju matkustaa ympäri Suomea tehden opettajan sijaisuuksia ja tutustuen tukahdettuihin tunteisiin ja yhteisöihin.

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Silloin vieras laski matkalaukkunsa lattialle ja astui yhden lyhyen askeleen.
Lamppu katossa oli joutunut jollakin tavalla epäkuntoon. Se räiskähti ensin muutaman kerran kirkkaasti ja jäi sitten merkillisen himmeänä värisemään lasikuvun alle.
Sen niukassa valossa näyttivät äsken tulleen nuoren miehen kasvot kuin hiljan keskeytetyn unen sekoittamilta, ja niillä oli lapsellinen, selkeentymätön ilme, vaikka silmät jo katsoivatkin valppaasti eteensä. Vahvat hiukset hapsottivat hiukan ja olivat luultavasti nopean kävelyn jäljeltä sen verran nihkeät, että niissä juuri ohimokuoppien yläpuolella kiilsi lakin painama jälki. Hän nojasi seinään ja ojentaen kätensä sanoi nimen, jota Pentti ei kuitenkaan kuullut.
Pitkä, epätoivoinen vihellys nousi yli veturin kohinan ja kaarsi kaikkien vaunujen ohi, vaipuen lopulta hiljaisten metsien pimentoon.
Pentti oli noussut seisomaan ja sanoi vieraaseen päin:
"Niin, mikä se olikaan?"
"Kantola", toisti toinen vähän vaivautuneena siitä, että joutui sanomaan uudelleen oman nimensä ääneen, ja Pentti huomasi ajatuksissaan kertaavansa matkalaukun osoitelippuun kirjoitetut sanat:
"Eino Kantola"
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

238

Kieli