Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Bolero

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Eletään 1980-luvun talouskasvun villeimpiä vuosia. Rahaa tuntuu tulvivan ovista ja ikkunoista, kun puujalkaan nojannut Suomi rynnistää yhdentyvän Euroopan markkinoille. Sille joka ymmärtää tarttua tilaisuuteen on vain taivas kattona.

Sakari Haukila on mies, joka ei epäröi takoa kun rauta on kuumaa. Hän on muuttava vanhanaikaisen Takora-yhtiön uuden ajan suuryritykseksi, tulevaisuuden viestintäteknologian kansainväliseksi edelläkävijäksi. Saavuttaakseen tavoitteensa Saku on valmis toimimaan keinoja kaihtamatta - mitkään vaatimukset, mitkään inhimilliset uhraukset eivät ole liikaa, kun taistellaan markkinoiden herruudesta.

Sakun vaimo Laura havahtuu viisikymppisenä huomaamaan elämänsä tyhjyyteen. Hän on elänyt perheelleen, vailla mitään omaa: lupaavasti alkaneen laulajauransakin hän on joutunut jättämään. Kun Laura kohtaa vanhan koulutoverinsa Elis Lehdon, kalastajana elävän toisinajattelijan, heräävät turtuneet tunteet; Eliksen seurassa Laura tavoittaa eheyden, jota elämä edustuskodissa ei pysty tarjoamaan.

Bolero on mukaansa tempaava kuvaus suomalaisen yrityskulttuurin murroksesta, kamppailusta jossa pojat haastavat isänsä, uuden ajan airuet vanhan suurpääoman jättiläiset. Samalla se on väkevä tarina vauhtisokeudesta, alati kiihtyvän tempon pyörteisiin joutuneen yksilön kohtalosta nousukauden Suomessa.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Tätä hetkeä Saku ei ollut osannut odottaa. Kaikkihan oli paremmin kuin hyvin. He olivat juuri palanneet Bochumista, jossa oli tehty selkeä yhteenveto tilanteesta. Sen mukaan televisiotehtaat, jotka oli ostettu mantereelta, jatkaisivat toimintaansa kuten ennenkin ja entisellä tuloksella, siis melkoisesti tappiolla mutta vakaasti. Kuluvan vuoden miinus katettaisiin Takoran maksamilla osakepääomien korotuksilla, ja seuraavaksi vuodeksi saataisiinkin jo markkinat järjestykseen. Hän oli luvannut Saksan televisiossa, että ainuttakaan työntekijää ei irtisanottaisi tehtailta. Haastattelun jälkeen Takoran kurssi pörsseissä oli selvästi rauhoittunut ja ostettujen firmojen kurssien putoaminen oli pysähtynyt.
Saku nielaisi pillerin ja pyöritteli purkkia kädessään. Siinä oli jäljellä vielä kosolti hätävaraa, eihän rauhoittavia joka päivä eikä edes joka viikko nappailtu. Ne olivat olemassa vain kaiken varalta, niin kuin Esko oli painottanut pakottaessaan hänet ottamaan pillerit vastaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

464

Kustantaja