Lumiputous

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Arto Lappi poimii runonsa kukkien terälehdiltä, vaelluspoluilta ja antikvariaatin patinoituneilta kirjahyllyiltä. Palkitun kirjailijan lyriikka on nyt raikkaan vapaamittaista. Viisas ja hyväntuulinen kokoelma.
(Sammakko)
Vapaamittaisissa runoissa katsotaan maailmaa keski-ikäistyvän miehen näkökulmasta. Lapsi tuo elämään uudenlaista perspektiiviä ja paljastaa samalla sukupolvesta toiseen kertautuvat tavat: Pienenä maailma oli / turvallinen, isä tiesi aina kaiken. / Samaa huttua olen / keittänyt omille lapsilleni. Keski-iästä käsin voi katsoa menneeseen, tunnustaa levollisesti että on Kadonnut halu kiivetä, / valloittaa jokainen lohkare. Ikäkauden myös määritellä: Keski-ikä, nahkaan imeytynyt realismi, / joutua komentamaan molempia, / lapsiaan, vanhempiaan.

Keski-ikä avaa silmät myös elämän rajallisuudelle. Kuoleman väistämättömyyden myöntää, mutta kuoleman rinnalla kulkee myös elämä: Jonain päivänä kuolee. / Jatkuvasti rekisteröin päinvastaista. / Astun ulos, näen välkehtivän paisteen, / humahdus käy pääni lävitse. / Elämä, petä minua / vielä lukemattomat kerrat.

Ihmisen elämää käsittelevien runojen rinnalla kulkevat myös herkät luontokuvat, joissa monissa näkyy japanilaisen runouden vaikutus: Kaartuva oksa / hiutale hiutaleelta / lumiputous.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

90