Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pure messinkiä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Soittajapojan tarina ja upea ajankuva vuosista 1936-45.

Lehtosen Jorman rakkaus musiikkiin syttyy, kun hän kuusivuotiaana näkee kirkossa viulua soittavan enkelin. Kokemus saa hänet ottamaan kotona puheeksi viulun hankkimisen. Tuollaiset toiveet eivät Pispalan työläisperheissä olleet ihan tavallisia - saati helppoja toteuttaa - mutta viulunsa poika saa.
Jonain myöhempänä kesänä Jorma pääsee lomalle sukulaisten luo kauas Karjalaan. Siellä hän näkee ensi kertaa oikean tanssiorkesterin. Lavan kaiteella roikkuva poika menee täysin mykäksi, kun Eugen Malmsten nostaa kultaisen torven huulilleen ja päästelee ”Some of These Days”... Siinä samassa viulu on vaihtunut Jorman haaveissa trumpettiin. Mutta fox-trotin sytyttäviin rytmeihin yhtyy outo bassomainen kumina salmen toiselta puolen: Kannaksen suuret sotaharjoitukset ovat alkaneet.
Pure messinkiä on rikkaalla kielellä kerrottu kuvaus pienen pojan muusikkohaaveista keskellä sotiemme karua todellisuutta. Jorman Kaarina-äidin, nuoren tehtaantyöläisen ja sotalesken, kohtalosta kasvaa poikkeuksellisen kaunis, traaginen, tarkoin tutkittu naiskuva.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

477

Kustantaja

Kieli