Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Viljami Vaihdokas

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

"Kirjallisuudessamme tuskin on vastaavaa 'saturomaania' Elvi Sinervon ihmeelliselle, kimaltavakuteiselle Viljami Vaihdokkaalle", lausui arvostelija teoksen ensi kerran ilmestyessä. Se on syntymässä vaihtuneen lapsen elämäntarina, jossa tosi ja epätodellinen, unelma ja elämän kovuus sekoittuvat toistensa lomiin niin taitavasti kerrottuina, että lukijaan siirtyy nuoren Viljamin herkistynyt kuulo, joka erottaa luonnon puheen ja kuulee simpukan merenhuminan. Kampurajalkaisen Viljamin ulkonaisesti ankea elämä katkeaa tuskin miehuuden kynnyksellä talvisodan alun kommunistivainoissa. Mutta kuvaus hänen kasvuvuosistaan on verrattoman rikkaasti oivaltavan runoilijan vaeltelua lapsuuden ihmeitä täynnä olevassa maailmassa.
"Älykkään ja herkän sieluntarkastelijan ja lapsipsykologin kirjoittama. Sitä leimaa kauttaaltaan pettämätön elämän- ja ihmistuntemus. Se on kiistaton voitto tekijälleen", kirjoitti Uusi Suomi teoksesta.

(takakansiteksti, 1967)

- - -

"Viljami Vaihdokas on tarina pojasta, joka vaihtuu vauvana synnytyslaitoksella. Hänen oikeat vanhempansa ovat varakkaita maanviljelijöitä, mutta Viljami joutuu lapseksi köyhän ja juopottelevan puusepän perheeseen. Tummasilmäistä ja ontuvaa Viljamia vierotaan ja häneen juurtuu ulkopuolisuuden ja kuulumattomuuden kokemus. Viljamin pelastaja on hänen mielikuvituksensa ja kykynsä uskoa unelmiin. Kirjan alaotsikko on Tarina pojasta joka halusi tulla Dankon kaltaiseksi. Danko on Maksim Gorkin novellin henkilö, mies joka riuhtaisee sydämen rinnastaan valaistakseen sillä tietä muille ihmisille. Danko on Viljamille esikuva, ja toive löytää muita Dankon kaltaisia saa hänet lähtemään pois puusepän perheen luota."
- Anna Korhonen: Viljami Vaihdokas, Yle Teema / Sininen laulu

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Tapahtuipa kerran erään pienen kaupungin synnytyslaitoksessa paha sekaannus. Eräänä aamuna äidit saivat ruokittavakseen kuka minkinnäköisen vieraan lapsen. Varjelkoon mikä melu siitä nousi! Äidit itkivät ja sättivät hoitajattaria, hoitajattaren ja kätilöt nakkelivat niskojaan ja syyttivät toisiaan ja juoksentelivat edestakaisin lapset kainalossa, lapset huusivat nälkäänsä ja ylihoitajatar suuttui niin, että oli vähällä mennä tainnoksiin. Niin suuri oli itku ja parku ja voivotus ja melu, että läheisessä kadunkulmassa seisova paksu ja rauhallinen konstaapeli juoksi kysymään ovenvartijalta, oliko tuli päässyt talossa irti.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

297

Kustantaja

Kääntäjä

Alanimeke

kertomus pojasta, joka tahtoi tulla Dankon kaltaiseksi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

425

Kustantaja