Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Kleion silmien alla

Tyyppi
novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Kleion silmien alla on kokoelma Jaan Krossin varhaista proosatuotantoa 1970-luvun alkupuolelta. Siinä on neljä novellia, joita pidetään hänen tuotantonsa helminä. Päähenkilöinä niissä on kaksi Viron keskeistä kansallista suurmiestä – kansalliseepos Kalevipoegin luoja Fr. R. Kreutzwald ja kansallinen herättäjä, sanomalehtimies Johann Voldemar Jannsen, kansallisrunoilija Koidulan isä –, 1500-luvun tallinnalainen taidemaalari Michel Sittow, joka teki näyttävän uran Euroopan hoveissa, sekä Venäjän imperiumissa sotilasuran luonut kenraali Johann Michelson, joka oli syntyisin virolaisen talonpojan töllistä. Kaikissa näissä novelleissa nousevat esiin Krossin myöhemmästä tuotannosta tutut aiheet: vallan ja hengen ristiriita, kompromissit ja hengissä pysyttely, alistuminen ja omaksi itseksi jääminen. Virolainen näkökulma on tietysti läsnä 1500-luvun varovaisesta alusta lähtien kansallisen heräämisen kautta aina ensimmäisen itsenäisyyden aikaan.
(Moreeni)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
261
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Lisätietoja
2., tarkistettu painos 2012 (1. painos ilmestynyt vuonna 1987)
Suomentaja Jouko Vanhanen on varovasti hionut neljännesvuosisata sitten ilmestyneen käännöksensä ja kirjoittanut siihen jälkisanat, joissa on voitu hyödyntää Jaan Krossin sensuurittoman muistelmavaiheen aikana saatua uutta tietoa.
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
253
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Lisätietoja
Kokoelmaan sisältyy myös Mart Mäger: Historia ja ihminen historiassa - Jaan Krossin kuvaamina