Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Muutot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ampujan perheen vaiheista kerrotaan myös teoksessa Pako Karjalasta ja Illun elämästä 1950-luvun Helsingissä teoksessa Kulmat.
Muutot kuvaa yksinhuoltajaisän Juho Ampujan ja hänen kahden kouluikäisen poikansa Illun ja Tapion elämää muutaman vuoden ajan heti toisen maailmansodan jälkeen. Vanhemmat ovat eronneet ja isä huoltaa lapsiaan tekemällä niitä töitä, mitä saatavissa on. Pojat asuvat välillä isänsä, välillä isoäitinsä luona. Muutot vievät poikia ympäri Suomea Savosta Sipoon kautta Länsi-Lappiin ja lopulta Helsinkiin. Kirjan kokija on perheen kuopus Illu, jonka kokemuksia ja mielenliikkeitä teos kuvaa tarkasti. Tarkasti kuvataan myös sotien jälkeistä arkea ja arkielämän puutteita ja hankaluuksia sekä asuntojen sisustuksia ja maisemia. Kuvailuista kasvaa täyteläinen ja kiinnostava kuva neljäkymmentäluvun elämästä. Jääskeläisen kieli on sujuvaa ja taipuisaa, henkilökuvat uskottavia ja täyteläisiä.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Tekstinäyte

Illun mahassa kiersi. Hän hyppäsi kaatoaltaalle oksentamaan. Suusta tuli valkoista. Isä tuli katsomaan ja ihmettelemään, maitoko on noin hyhmittynyt vai mitä sinä olet syönyt.
Illu muisti putkilokuoren, kaivoi taskuaan, näytti isälle ja sanoi että tätä. Isä tutki ja yritti lukea, alkoi sitten nauraa ja sanoi, että Ilmari perhana on syönyt hammastahnaa. Minä olen nähnyt samaa töhkää ennen sotia. Mistä oletkin tämmöisen saanut? Illu kertoi että Amerikanpaketista, haki ja avasi repun sekä näytti vaatteita, jojoa ja marmorikuulia.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

233

Kieli