Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Alex, Aisha ja Sam

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Itsenäinen jatko-osa kirjalle Alex ja pelon aika
Kiihkeästi odotettu jatko-osa huippuajankohtaisesta aiheesta

Alex, Aisha ja Sam ovat kotoisin eri puolilta maapalloa, mutta he kaikki ovat joutuneet jättämään kotinsa ja perheensä ja hakemaan turvapaikkaa kaukaisesta maasta. Kaikilla on takanaan pitkä ja pelon täyttämä matka ja vaikeita muistoja, kun he saapuvat Suomeen.Nuoret alkavat totutella elämään pakolaisnuorten yhteisössä. Arki perheryhmäkoti Jaakkolassa on turvallista ja rauhallista, ohjaajat ovat ystävällisiä ja auttavaisia, mutta yhteentörmäyksiltäkään ei vältytä. Koulunkäynti maahanmuuttajaluokalla on Alexin mieleen, samoin koripalloharjoitukset. Kapinallinen ja elämäniloinen Aisha ei tahdo sopeutua Jaakkolan sääntöihin. Seurustelu vastaanottokeskuksessa asuvan Tahirin kanssa herättää paheksuntaa. Sam saa tuekseen mukavan suomalaisen perheen. Pilkkireissut ja moottorikelkka-ajelut ovat Samin mieleen, mutta syvällä sisimmässään poika murehtii kadoksissa olevan perheensä kohtaloa.

Nuoret ikävöivät perhettään ja kotimaataan. Toinen yhteinen huolenaihe on turvapaikkapäätös. Miksi se viipyy? Onko päätös myönteinen vai kielteinen? Entä jos edessä onkin käännytys?
(Tammi)

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Huhtikuussa se tapahtui. Olimme juuri käyneet nukkumaan, kun kapinallisjoukot tulivat kylään. He pysähtyivät ensiksi naapurimme Ineksen talon luokse. Näimme ikkunasta, miten sotilaat menivät sisälle ja raahasivat sieltä Alphonsen ja pakottivat hänet kuorma-auton lavalle. Alphonsen äiti Ines roikkui kiinni pojassaan. Kun hän yritti kiivetä poikansa perässä, sotilaat repivät hänet tylysti alas. Vaikka oli pimeää, huomasimme, että lavalla oli muitakin poikia. Kapinalliset hakivat kylistä nuoria poikia ja veivät heidät leirille, missä heistä koulutettaisiin tappajia. Kyyhötimme pimeässä, mutta vaistosin silti kauhun, joka valtasi kaikki perheemme jäsenet. Isä sanoi matalalla äänellä:
- Meidän talomme on seuraava. Meidän on paettava!
Äiti alkoi haalia tavaroita kasaan. Minä ja veljeni juoksimme talomme takapihalle. Emmanuel piti kiinni kädestäni. Hän pelkäsi niin että tärisi. Minä keräsin puista mukaan muutamia mangoja ja sulloin ne kassiin. Äiti ja siskot tulivat myös ulos. Isä ei ollut heidän joukossaan.
- Missä isä on? minä kysyin.
- Joseph meni… Hän sanoi yrittävänsä lahjoa sotilaat säästämään Alphonsen ja meidät myös.
Äiti koetti hätistellä meitä lähtemään. Kadun puolelta kuului kova mekkala. Joku sotilas karjui, ja seasta erottui Ineksen ulina sekä isän puhetta. Pelostani huolimatta hiivin talon kulmalle ja kurkistin. Sotilas heilutti veistä Ineksen kasvojen edessä. Isä oli polvillaan maassa. Sotilas osoitti häntä pistoolilla. Ja samassa hän painoi liipaisinta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

373

Kustantaja

Sarjamerkintä