Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Koston piikki on terävä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ensimmäinen murha tapahtuu, kun virkavapaalla oleva nuori ylikonstaapeli saa selville, että Roberts Pubissa säännöllisesti kokoontuvalla tikkakerholla on muitakin yhteisiä puuhia kuin puhdas dartstikkapeli.
Keskusrikospoliisin komisario Pekka Kataja joutuu tutkimaan kahta merkillistä surmatyötä, joiden välistä yhteyttä hänen on aluksi vaikea havaita.
Hannes Markkulan poliisiromaani on rutinoitu ja loppuun saakka vetävä. Hän osoittaa kouriintuntuvasti, että poliisin työ on edelleen sinnikästä uurastusta ja hidasta etenemistä, vaikka ympärillä tapahtumat näyttävät kulkevankin huippunopeudella.
(takakansiteksti)
Koston piikki on terävä on Hannes Markkulan esikoisdekkari, joka sijoittuu vuoteen 1982. Tapahtumat kytkeytyvät tikkakerhon ympärille. Kerholaiset lähtevät kevätretkelle Nuuksioon rentoutumaan alkoholin ja tikanheiton parissa. Retki päättyy kuitenkin kuolemantapaukseen, joka vaikuttaa aluksi pelkältä onnettomuudelta mutta paljastuukin myöhemmin henkirikokseksi.

Kirjan poliisipäähenkilö on komisario Pekka Katajamäki, joka pyrkii selvittämään kuolemantapausta. Tapahtumia seurataan kuitenkin myös tikkakerholaisten näkökulmasta. Pian paljastuu, että tapahtumissa pyörii mukana myös huumeliiga, joka tuo Suomeen heroiinia, amfetamiinia ja hasista. Rikolliset ovat oppineet jo 1980-luvulla kansainvälistymään, sillä liigalla on suhteita niin Ruotsiin kuin Neuvostoliittoonkin.

Markkulan romaani on samalla aikalaiskuvaus, jonka tunnelma henkii 1980-lukua. Nykyään arveluttavaa sävyä sisältäviä sanoja ”neitonen” ja ”neekeri” käytetään luontevasti, ja tupakointi on luonteva osa elämää. Eeva Tenhusen, Liisa Nevalaisen ja muiden vanhojen dekkarien tapaan tärkeimmät päähenkilöt esitellään lyhyesti heti ensimmäisellä sivulla olevassa luettelossa.

– Matti Järvinen/ Sanojen aika
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

poliisiromaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

224

Kustantaja

Kieli