Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Oma elämä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Papinrouva Aino Seppä on naitettu hyvin nuorena itseään vanhemman ankaran, itsekeskeisen ja sokeuteen asti itsepäisen miehen kanssa. Tämä tukahduttaa täysin vaimonsa oman elämän, ja vaimo vastaa hiljaisella, väistyvällä, sitkeällä tavallaan. Heidän taistelunsa on epätoivoista, päivästä toiseen loputtomasti jatkuvaa. Vaimo löytää pakotien päiväkirjastaan. Hän kirjoittaa itseään varten. Ymmärtääkseen itse itseään ja elämäänsä. – Jokaisella ihmisellä täytyy olla oma elämä, tämän totuuden hän löytää vasta poikiensa välityksellä. He rakentavat elämäänsä rohkeina, päättäväisinä, isäänsä uhmaten.

Sota, kuolema, uusi sukupolvi – tämän kaiken papinrouva kokee. Mutta hän kokee elämässään myös kevään. Kiitävän hetken hän tuntee läheisyyttä ja lämpöä tavatessaan sammuneen runoilijan, tilapäisen äidinkielenopettajan, josta nuorena odotettiin paljon. Episodi on kuin katkennut kukkanen, lyhyt ja katoava, mutta merkitsee Aino Sepälle jotain omaa, johon kukaan ulkopuolinen ei pysty kajoamaan.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Alkukieli

Tekstinäyte

Minun pitäisi ruveta kirjoittamaan tähän kirjaan, enkä käsitä miten pääsisin alkuun.
Päätin, että aloittaisin tärkeimmästä. Mutta samassa kaikki tuntuikin yhtä tärkeältä. Ja seuraavana hetkenä mielessäni oli vain mitättömiä asioita, sellaisia, jotka eivät tuntuneet kirjoittamisen arvoisilta. Ja sitä paitsi kaikki asiat ovat toisistaan riippuvaisia, kaikki sekaantuvat toisiinsa. Toista ei voi käsittää, jollei ensin selitä toista.
Mutta eihän kenenkään ulkopuolisen tarvitsekaan tätä käsittää, kirjoitan vain itseäni varten. Itse käsittääkseni. Itseäni, elämääni.
Siinähän minun juuri onkin vaikea päästä alkuun.
Millä tavoin on kireälle vetäytynyttä, moninkertaista umpisolmua ruvettava avaamaan? Usein saa repiä kyntensä kipeiksi ennen kuin löytää langan, joka rupeaa luistamaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

219

Kustantaja

Kieli