Läpinäkyvä leijona

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Unkarilainen Attila József yhdisti tuotannossaan kansanlaulujen yksinkertaisuuden kansainvälisiin virtauksiin, ekspressionismiin ja surrealismin vapaaseen miellekarkuun. József oli tuhoon tuomittu lahjakkuus. Hän kuvasi Unkarin kansan kohtalonkysymyksiä, ja hänen oma kohtalonsa oli traaginen: hän heittäytyi tavarajunan alle Balatonszárszón ratapihalla vuonna 1937, 32-vuotiaana.
Nykyään Attila Józsefia pidetään tämän vuosisadan merkittävimpänä unkarilaisena runoilijana. Hän on merkittävä kirjailija myös eurooppalaisittain. Józsefilla oli huomattava vaikutus aikaansa. Hänen poeettisen äänensä puhdas voima ja sen humanismi ovat antaneet leiman koko 1900-lvun unkarilaiselle kirjallisuudelle. Hän kuvaa hätkähdyttävän ajankohtaisesti ulkoisen maailman tosiseikkoja, joita sisäinen minä ei kykene muuttamaan; suurkaupunkia ja teollista ympäristöä koskevat havainnot ovat pontimena olemassaoloa käsitteleville pohdinnoille. Hän lähti liikkeelle yhteiskunnan pohjalta, läpäisi sen kaikki kerrostumat ja toi mukanaan syvyyden ahdistavan kaipuun.

Hannu Launosen suomentama ja toimittama teos antaa vahvan näytön Attila Józsefin tuotannon ulottuvuuksista. Läpinäkyvä leijona sisältää valikoiman runoutta, elämäkerrallisia kirjoituksia, pienoistutkielmia ja kirjeitä.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

runoutta ja elämäkerrallisia kirjoituksia

Ilmestymisaika

Sivumäärä

111

Kustantaja

Kääntäjä