Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tämä päivä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Heikki Lounajan uusi romaani liikkuu pikkukaupungin, Kukkonoron piirissä ja sen tapahtumat sijoittuvat vapunpäivän vaiheille. ”Tämä päivä” ei kuitenkaan jää pikkukaupungin kuvaukseksi, vaan laajentuu yhteiskuntasatiiriksi, jossa tarkastellaan kärkevästi ajan ja elämän ilmiöitä kaikilla aloilla. Lounajan rehevä kerronta ja huumori tunnetaan hänen aikaisemmasta tuotannostaan ja ne antavat värikkyyttä tällekin romanille, joka samalla avartaa tekijänsä aihealaa.
(takakansitekstistä)
Teoksessa nousee keskiöön kirvesmies Karttusen perhe. Kalle-isä on keski-ikäinen, sydänvaivoja poteva ja työttömäksi jäänyt mies, jolla on eriskummallinen harraste. Hän nimittäin veistelee ajankulukseen ja naapurinmummon järkytykseksi omaa hautaristiään ja kirjaileepa hän siihen kuolinvuotensakin. Karttusen tiilitehtaalla työskentelevällä pojalla puolestaan on kirjallisia tavoitteita ja kustantaja suhtautuu hänen lähettämiin hengentekeleisiin suopeasti.

Yhden vappupäivän aikana ei näennäisesti tapahdu kovin kummoisia, mutta silti päivä on merkityksellinen. Kalle Karttunen, jonka vappuohjelmaan ei muiden työmiesten tavoin kuulu marssia pitkin kotikaupungin katuja, uurastaa tontillaan, johon on määrä nousta oma pieni talo työläisparakin asunnon sijaan. Siinä puuhaillessaan hän päättää tiedustella puolitutulta urakoitsijalta, josko tällä olisi työtä tarjolla uuden hienon aravakerrostalon, Pilvilinnan, rakennuksella. Kotiapulainen saa herran kiinni klubilta, missä tämä pienessä sievässä lupaa Karttuselle pestin.

Tämä päivä on ennen muuta kertomus eri yhteiskuntaluokkien kohtaamisesta. Vaikka maailmankatsomukset saattavat erota toisistaan hyvinkin paljon, niin ihmisten elämänkohtalot ja unelmat yhdistyvät tavalla tai toisella. Kuten vaikka isän ja pojan yhteinen kirjallinen harrastus.

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Laitakaupungin kadut olivat autiot, mutta jo Koulukadulla alkoi olla liikettä. Nuorta, hälisevää vappukansaa vappumerkit rintapielissään ja huiskat käsissään tungeksi kohti keskustaa. Koulu- ja Hevosmiehenkadun kulmassa seisoskeli varastomies Naakka ja pari telakan miestä naureskellen. Kaikki kolme olivat humalassa, heidän mielenkiintonsa kohde näytti olevan eräs pylväsilmoitus.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

249