Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Miljonääri

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kun 10-vuotias Siiri Haavisto näkee vuonna 1916 Savonlinnan kylpylässä ensi kertaa rikkaan venäläisen kauppiaan uhkean vaimon Antonina Zhukovan, kaukaisen sukulaisensa, jolla on suomalaiset sukujuuret, hän häikäistyy. Tämä tunne ei jätä häntä rauhaan koko hänen elinaikanaan. Hänet pestataan saippuatehtailijan perheeseen lasten seuralaiseksi, nimi muutetaan Siriksi, hän oppii puhumaan venäjää ja ranskaa.

Orvoksi jääneelle tytölle elämä Pietarin Karavannajalla ja Ristinsaaren pienessä palatsissa on kuin taivas ja Antonina rakkausseikkailuineen sen johtotähti. Sirin myötätunto kääntyy kuitenkin petetyn aviomiehen, hyväluontoisen miljonäärin puolelle, josta hän löytää kaipaamansa isähahmon. Zhukovien vanhin poika Vladimir on ensin Sirin leikkitoveri, myöhemmin ensirakkaus.

Zhukovien elämä suistuu raiteiltaan vallankumouksen myötä, ja perhe pakenee Suomeen. Siellä syttyy kuitenkin sisällissota, ja Zhukovit joutuvat loukkuun sen ja maailmansodan väliin. He pääsevät laivaan vasta marraskuussa 1918 ja suuntaavat kohti Eurooppaa, mukanaan Siri, joka hänkin jättää lopullisesti kotimaansa.

Taustat:
Palladium-sarjalla on todellisuusesikuvansa. Palladium on korttelin laajuinen rakennus Nizzassa lähellä rautatieasemaa ja venäläistä kirkkoa. Sen rakennutti vuosina 1928-32 Grigori Zhukov, rikas saippuatehtailija ja kiinteistönomistaja, joka emigroitui perheineen bolshevikkien valtaannousun tapahtuessa Pietarista Suomen ja Pariisin kautta Nizzaan. Kuollessaan 1936 hän jätti vaimolleen ja neljälle lapselleen huomattavan omaisuuden, jonka nämä hukkasivat lyhyessä ajassa.

Palladium on lähtökohdiltaan dokumentteihin perustuva tarina Zhukovin perheestä ja ennen kaikkea Antonina Zhukovasta, Grigorin uhkeasta, ylpeästä ja temperamentikkaasta vaimosta, jolle hänen miehensä rakensi palatsin ensin Pietariin ja sitten Nizzaan ja joka sai elämältä kaiken, mutta kuoli tammikuussa 1953 rutiköyhänä, yksinäisenä, ilkialastomana ja omaan mielikuvitusmaailmaansa vajonneena eräässä Palladiumin kellarihuoneessa
(Gummerus)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

509

Sarjamerkintä