Talven tulo

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kertomuksista kahdessa, Novellissa ja Rakkaudessa, on päähenkilönä opiskeleva Maria. Maria on kotoisin pikkukaupungista ja naimisissa Markun kanssa, joka on maalta. he elävät kuten opiskelijat yleensä, asuvat Helsingissä, matkustavat vanhempien luokse kesällä, jouluna, sukujuhliin, viettävät iltaa ystävien kanssa, käyvät kapakoissa, lukevat tenttiin ja pohtivat välillä tulevaisuutta. Mutta päinvastoin kuin Markku Maria ei tunnu saavan otetta elämään. Hän ajautuu yrittämään itsemurhaakin. Opiskelu, asiat, ihmiset tuntuvat hänestä samantekeviltä, vierailta.
Maria tarkastelee elämää.

Talven tulo on kertomus pienen pojan päivästä, jona talvi alkaa ja psykiatrilta palaava isä tuo kotiin viulun; pojan ajatuksista seuraavana kesänä, jolloin moni asia on muuttunut, isä poissa, isän veli tullut ja asettunut taloksi.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Tekstinäyte

Poika lähti juoksemaan ja pysähtyi vasta järven rannassa. Siellä hän hengitti kauan ja katseli järveä, joka sekin oli jäässä. Ja poika ymmärsi että talvi oli tullut, ja että kaikki johtuikin siitä, ja kulki sen jälkeen rauhallisena järven rannoilla ja etsi kiviä ja heitteli niitä jäälle, ensin pieniä ja sitten suurempia, kunnes jää ei kestänyt, vaan murtui ja musta vesi vyöryi sen päälle.

(Novellista Talven tulo)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

73