Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tryffelikoirat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Inari, Inniksi kutsuttu, on iso, kolho nainen, jonka syntymäpäivää ei muista kukaan muu kuin Yves Rocher. Hän on vielä sitä sukupolvea, joka niiaili ja aukoi ovia, ja joka yhä syvällä sydämessään kantaa mummonsa muinaisuskoa kohti nettien kosmosta. Miehet suhtautuvat häneen kuin avantouimariin, mutta naisten parissa hänen hevosnaamansa herättää luottamusta ja lohtua. Vähäisen palkan jatkoksi hän nuuskii ja kaivaa kuolinpesiä ja kirpputoreja ja etsii tryffelikoiran lailla herkkuja, joista maksetaan.

Tryffelikoirat kuvaa ihmistä vanhan ja uuden ajan pirunkiikussa.

Aulikki Oksasen kielessä yhtyy runous ja arki, melankolia ja huumori, ja tarina liikkuu suvereenisti maaseudulta mielen maastoon ja Kallion kortteleihin.
(takakansiteksti)


Kertomus keski-ikäisestä Innistä, joka asuu pienessä yksiössä Helsingin Kalliossa, Harjukadulla. Inni käy töissä UFF:ssä. Palkka hädin tuskin riittää, kolmasosa menee ulosottoon. Lisätienestiä Inni hankkii auttamalla ystävättärensä antiikkiliikkeessä. Siellä hän on kuin tryffelikoira, joka nuuskii hyviä löytöjä. Innin käsitys omasta itsestään ei ole hääppöinen: "Naiseksi olen aika kolho, melkein yhtä iso kuin kylmäkaappini, syntymäpäiväni muistaa vain Yves Rocher. Miehet suhtautuvat minuun epäluuloisesti, mutta naisten keskuudessa hevosnaamani herättää luottamusta." Yksi romaanin keskeisistä teemoista on miehen ja naisen välinen suhde, heidän erilaiset odotuksensa. Inni menettää sekä isänsä että rakastettunsa: toiselle naiselle, toiselle miehelle, kuolemalle. Perimmäisenä kuvauksen kohteena on arvomaailman murros ja kulutysyhteiskunnan kritiikki. Kirjan päähenkilö joutuu toteamaan, että maailmanparannus on vaikeaa. Kun koko maailmaa ei voi parantaa, pitäisi osata kantaa vastuuta edes yhdestä särkyneestä lähimmäisestä.
(Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

208

Kustantaja