Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Turkulainen näytelmä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Emma Puikkonen kuvaa esikoisromaanissaan Turkua kahden eri aikakausina elävän nuoren naisen näkökulmasta. Välillä kertojana on 2000-luvun venäjänkielen opiskelija Nadia joka näyttelee Turun ylioppilasteatterissa ja välillä Sigrid Stålarmintytär, joka on Daniel Hjort - näytelmän naishahmo. Sigrid kuljeskelee Turun linnan kylmissä huoneissa, odottaa sotaa ja rakkauskirjettä hamletmaiselta Daniel Hjortilta, sekä kapinoi valmiiksi kirjoitettua traagista kohtaloaan vastaan. Nadia puolestaan tempoilee ihmissuhteidensa ja sisäisen maailmansa välillä, sekä yrittää eläytyä Sigridin roolihahmoon huonolla menestyksellä.

Mielikuvitus, unet ja todellisuus sekoittuvat toisiinsa, kuolleet runoilijat tarjoilevat savukkeita Tuomiokirkkopuistossa ja vihdoin myös Nadia ja Sigrid kohtaavat silmästä silmään. Nadiaa ja Sigridiä yhdistää itsensä etsiminen: Sigrid tahtoo tarinalleen uuden lopun, hän ei halua kuolla vaan elää, ja Nadia taas haluaa löytää elämälleen suunnan, oman paikkansa maailmasta.
(Silene Lehto/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Yhtä totta kuin mikä tahansa muu. Totta kuin sorsat jotka uivat Aurajokea edestaikaisin laahaavan lossin ympärillä ja aina sitä miettii että eivätkö ne jää alle, ruhjoudu laiturin ja sitä vaste keinahtavan lossin väliin. Jäävät. Jos olen rehellinen: enemmän minä omaa olemassaoloani epäilin.
Kaupunki on Turku, Etelä-Suomessa. Se jota on Suomen persreiäksi sanottu. Täällä on joki keskellä kaupunkia, vanhoja kauniita rakennuksia, uusia rumia rakennuksia ja erään koulun vieressä kaupungin vanha teloituspaikka. Täällä on opiskelijoita jotka juhlivat aamuneljään ja toisia, jotka lukevat itsensä kolmessa vuodessa tohtoreiksi, täällä on kunnallispoliitikkoja jotka eivät sulata kulttuurieroja ja täällä on vaahteroita, joiden oksat sojottavat syksyisin kohti taivasta kuin rukoukseen nostetut kädet. Täällä on miehiä ja naisia jotka lukevat runoja ravintoloissa. Tuhatviisisataaluvulla tämä kaupunki paloi toistakymmentä kertaa.
Linnankatu alkaa Tuomiokirkkosillalta ja painuu joen suunnassa maata pitkin keskustan ohi satamaan asti, Turun kivisen linnan viereen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

233

Kustantaja

Kieli