Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sotilas Anton Dun

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Boråsilaisen kirjailijan Markku Koitilan romaanin tapahtumat sijoittuvat Ruotsin länsirannikolle vuosiin 1675-78 Lundin sodan aikaan. Kirja kertoo nuorukaisesta, joka "ei ole äidin parhaita lapsia". Senpä takia hän joutuu Varbergin linnaan vankilaan, jossa Anton Dun kohtaa kaltaisiaan lainsuojattomia. Mutta mikään ei ole niin huonoa, ettei sitä voi korjata. Vankilassa Anton tapaa myös toisenlaisiakin ihmisiä, joista merkittävin on fransiskaanimunkki Daniel. Eletään noitavainojen aikaa, joka vie Antonin huimiin seikkailuihin.
”Viimein panin pitkäkseni ja yritin nukkua. Ensin en saanut unta, kääntelin ja vääntelin, kunnes joskus puolenyön jälkeen nukahdin. Näin unta hulmuavista, vihreistä niityistä. Niiden takana velloi ison järven aallot. Seisoin rannalla ja tunsin leudon tuulen hyväilevän poskiani. Katsoin kohti aurinkoa, ja silloin näin ison kotkan leijuen nousevan tuulen myötä. Se kaarteli ympäri ja ympäri, kunnes kääntyi etelän suuntaan missä näin ison vaaran nousevan järven kupeelta. Jätin kotkan ja vaaran ja käännyin katsomaan taakseni. Vähän matkan päässä seisoi hirsistä tehty pirtti. Jollain lailla tiesin, että asuin siinä. Halusin mennä mökin sisään, mutta jalkani eivät totelleet. Seisoin ja yritin kaikkeni, hypin jopa paikallani, mutten päässyt eteenpäin. Ja kun ponnistin vielä kerran, heräsin unesta.

Nousin ylös ikkunasyvennykseen ja katselin pihalle. Aamuauringon kajo näkyi sinisenä viiruna taivaalla. Mietin untani. Vihreät, tuulessa hulmuavat niityt… Kaivoin Danielilta saadun vihkosen esiin ja kirjoitin unestani runon. ….”
(Finn-Kirja)

Kirjallisuudenlaji

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

200

Kustantaja

Kieli