Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Joki tekee mutkan

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Joki tekee mutkan on romaani tämän päivän Afrikasta. Kertoja on nuori intialainen Salim, jonka suku on asunut Afrikassa jo ennen valkoisten tuloa ja jota nyt valkoisten lähdettyä odottavat tuntemattomat kohtalot niin sanotussa vapaassa maassa. Salim ei jää odottamaan niitä synnyinsijoilleen rannikolle, vaan lähtee yrittämään kauppamiehenä kauas Afrikan sydämeen.
Hän asettuu joen mutkassa olevaan kaupunkiin, joka on lähes tuhottu. Kuitenkin se vetää puoleensa ihmisiä kaukaa viidakon kätköistäkin: on jo totuttu tavaroihin, emalivateihin, partateriin. Eurooppalaiskaupungin raunioissa alkaa viritä uusi elämä. Uusin ehdoin?
Salimia ympäröivät ihmiset ovat läpileikkaus uudesta ja vanhasta Afrikasta: afrikkalaispoika Metty, joka on joutunut luopumaan turvatusta orjan asemastaan Salimin perheessä; viidakkokylän noitanainen Zabeth; hänen sekaheimoinen lyseolaispoikansa Ferdinand; kaunis ja tyylikäs intialaispariskunta Shoba ja Mahesh; toimelias Inda, isä Huismans uljaine näkemyksineen; Raymond, valkoinen mies, jonka Presidentti on lähettänyt silmäkseen; Yvette, Yvette.
Ja kaikilla heillä on tunne, että ympärillä on aarteita, jotka vain odottavat poimijaansa. Kiirekin on, sillä huomispäivästä on vain se varmuus, että sitä sietää pelätä – varsinkin muunmaalaisen.

Harva kirjailija pystyy näyttämään meille niin paljon ihmisestä ja elämästä kuin V. S. Naipaul. Hän on ehdottomasti aikamme suurimpia kirjailijoita, ajattelijoita, näkijöitä. Joki tekee mutkan on V. S. Naipaulin uusimpaa tuotantoa, ilmestynyt Englannissa 1979.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

264

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

264

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

282

Kääntäjä

Sarjamerkintä