Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elämään ja vapauteen

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Romaani Tampereen työväestön elämästä vuosisatamme ensimmäisen neljänneksen historiallisena aikana. Sortovuodet, ensimmäiset eduskuntavaalit, suurlakko ja kansalaissota masentavine jälkivaikutelmineen vilahtavat tuokiokuvina tamperelaisen työläiskodin useinkin hyvin järkyttävinä kokemuksina.
Teoksen päähenkilö on kristillisen työläiskodin lahjakas poika, joka ihanteellisena nuorukaisena astuu julkisuuteen työväenliikkeen syntyaikoina. Hänestä kehittyy miehuusvuosina tinkimätön aatteenmies, mutta ajan tapausten vyöryessä myrskyn tavoin hänen ylitsensä, hän sortuu sameaan virtaan.
Monien vaiheiden jälkeen paheisiin vaipunut entinen työväenliikkeen eturivin mies löytää uuden elämän ja kestävän pohjan jalkojensa alle. Hän ryhdistäytyy ja koettelemusten puhdistamana palaa takaisin sille paikalle, joka hänen kohtalokseen yhteiskunnassa oli suotu.
”Elämään ja vapauteen” on vaikuttava julistusromaani. Kirjoittajan suhtautuminen työväenliikkeen pyrintöihin on lämmin ja hänen huolensa alkuajan aatteellisuuden häviämisestä on suuri. On kuin hän haluaisi varoittaa 50-luvun työväen johtomiehiä teoksensa päähenkilön suulla ja hänen symbolistisessa kohtalossaan.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kertomus kansamme kovilta vuosilta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

103

Kustantaja