Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Erään avioliiton anatomia

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Anna on puritaanisen ja uskollisen kasvatuksen saanut nuori nainen, joka rakastuu itseään huomattavasti vanhempaan kenraaliin. Pitkän seurusteluajan kuluessa Anna tulee tuntemaan hellän ja huomaavaisen Einarin, joka kykenee tekemään hänet naisena niin onnelliseksi, että ympäristön puheista välittämättä avioliitto solmitaan. Einari on loistava seuramies ja Annasta tulee suuren, vieraanvaraisen kodin kadehdittu emäntä. Mutta tahrattoman julkisivun takana Annalle on heti avioliiton alusta lähtien paljastunut karmea todellisuus: Einar on neljän sodan kovettama käskijä, joka ei siedä toisinaan edes vaimon hellyydenosoituksia. Anna tekee kaikkensa säilyttääkseen ulkonaisesti ehyen kuvan epätoivoisesta avioliitostaan, mutta kääntyy apua pyytäen psykiatrien, pappien ja lääkärituttavien puoleen. Eräät näistä ovat sitä mieltä, että Anna on luulosairas, toiset kehottava Annaa kantamana ristinsä niin kuin naiselle kuuluu!

Kariniemi on piirtänyt mieleen jäävän kuvan sensuellista, miestään kaikesta huolimatta syvästi rakastavasta naisesta ja miehestä, jossa arvokkaitten ominaisuuksien alla on jäljellä alkukantainen, ehkä sairasmielinen ihminen.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Joskus joku ystävällinen ihminen pysähdyttää.
Hän kysyy: miksi te kaksi oikein erositte kun te olitte niin onnelliset ja että monet ovat sanoneet että teitä ei tietenkään erota mikään kun te jollakin tavalla olitte niin samannäköisetkin.
Jään katsomaan häntä.
Pysähdyn ajatuksissani jotka jauhavat yhtä ja samaa: tätä juuri, juuri tätä. Jään miettimään.
En oikeastaan sillä tavalla kuin tuo ystävällinen utelias vieras kysyjä, vaan toisin: elämää, ihmisiä ympärillämme, tätä kotiamme, ihmiselämän kirjavuutta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

220

Kieli