Mikä tahansa

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kari Aronpuron runokokoelma Mikä tahansa kuljettaa lukijaansa ympäri maailmaa, Pispalasta aina Nepaliin saakka. Kokoelman runot maalaavat värikylläistä maisemaa, joka on alati vaihtuva mutta samanaikaisesti ikuisesti muuttumaton. Verkkoon kytketyssä maailmassa kulkemista helpottavat ilmansuunnat ja ideologiat ovat kadonneet, ja ”kaksinapainen maailmaa” elää enää outona haluna runojen puhujan rinnassa. Päämäärättömänä kulkevalle nomadille kieli on ainoa kiintopiste, jonka avulla hän kykenee hahmottamaan ympäristöään.

Aronpuron runot ovat sanojen lakkaamatonta leikkiä. Useiden eri kielien rinnakkaisuus ja sitaattien runsaus korostaa runojen universaalia luonnetta: runoissa on aina läsnä tämän hetken lisäksi myös mennyt ja tuleva ja sanominen kantaa mukanaan jo aiemmin lausuttua. Aronpuron kokoelma on avoimen intertekstuaalinen: runojen puhuja käy jatkuvaa dialogia niin eri aikakausien suurten ajattelijoiden kuin linja-auton seinältä poimittujen tekstienkin kanssa. Nämä tekstuaaliset matkamuistot, elämän varrelta mukaan tarttuneet sanat, synnyttävät mielenkiintoisen kollaasin, jonka moniäänisyys ruokkii merkitystä ja tuo toisinaan hymyn lukijan huulille.

Kari Aronpurolta (s. 1940) on ilmestynyt aiemmin seitsemäntoista runokokoelmaa. Hän on suorittanut kirjastotutkinnon vuonna 1964 ja toimii tällä hetkellä synnyinseudullaan Tampereella kirjastonhoitajana. Kari Aronpuro on saanut useita arvostettuja kirjallisuuspalkintoja; J. H. Erkon rahasto palkitsi Peltiset enkelit parhaana esikoisteoksena vuonna 1964, lisäksi Aronpuro on saanut muun muassa Valtion kirjallisuuspalkinnon vuosina 1982 ja 1992, Runeberg-palkinnon 1987, Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon yhteensä kymmenen kertaa – viimeksi vuonna 1999 sekä Eeva-Liisa Manner -palkinnon koko kirjallisesta tuotannostaan vuonna 2000. Kokoelma Tasanko 967 oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 1991.
(Tammi)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Tekstinäyte

III

Lepakko liehitteli lehmää:
Rasvaprosenttisi on pudonnut.
Lehmä punasteli: Pitää malttaa
märehtiä loppuun asti.

(osa III runosta Tasangolla Cage I-VI)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

91

Kustantaja