Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Marttinan sissit

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Osasto Marttina perustettiin varsinaisesti jo välirauhan aikana Päämajan Tilastotoimiston alaisuuteen. Sen tuli huolehtia tiedustelusta itärajan takana, toimipaikkana oli aluksi Kajaani. Jatkosodan syttyessä tiedustelu Osasto Marttinassa muutti luonnettaan. Sen lisäksi osasto määrättiin tekemään pitkiä partioretkiä kauas vihollisen selustaan tehtävänään tiedustelu ja vihollisen kuljetusten häirintä sekä tuhoaminen.

Marttinan sissit joutuivat useaan otteeseen suuntaamaan askeleensa tai suksensa Muurmannin radalle ja katkaisemaan liikenteen siellä. Partiomatkat vaativat tekijöiltään usein lähes mahdottomalta tuntuvia suorituksia. Luottamus partion johtajaan ja kotoa saatuihin radioviesteihin oli monesti ainoa keino selviytyä ehjin nahoin takaisin omalle puolelle.

Pentti H. Tikkanen on kirjoittanut tosipohjaisen teoksen Osasto Marttinasta, sen kaukopartiomiehistä ja johtajasta. Hän kuvaa asiantuntevasti miesten koulutusta ennen rasittaville partiomatkoille lähtöä, ja on omimmillaan kertoessaan Marttinan miesten huimista partioretkistä. (Takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

245

Kustantaja

Kieli