Sammuttajat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Antti Tuurin kahdestoista kirja sisältää kuusi novellia, neljä lyhyttä ja kaksi pitkää.
Lyhyet, ´Pälkäneellä syntynyt lappalainen´, ´Alakuloinen kertomus´, ´Islanninhevosen näköinen nainen´ sekä ´Lauantain huvit´ näyttävät yhden ihmisen, yhden elämäntilanteen. Tilanne on päällisin puolin tuttu ja tavanomainen, mutta äkkiä jokin muuttaa sen vieraaksi, nurinkuriseksi; niin kuin jotakin olisi suistunut raiteiltaan.
Niminovelli ´Sammuttajat´ kertoo kolmesta miehestä ja heidän keskinäisten suhteittensa kehittymisestä. Erkka, Iiro ja Siponen ovat saman kylän poikia, nuori ystävyys on luja ja rikkumaton. Sitten elämä kuljettaa heidät hyvinkin etäälle toisistaan: Erkasta tulee osuuskaupanhoitaja, Iirosta lääkäri pääkaupunkiin, Siposesta elämäntavoillaan pahennusta herättävä, maailmaa kierrellyt painimestari. Satunnaisissa tapaamisissa yhteyttä ei tunnu enää löytyvän. Kunnes he keski-ikäisinä kohtaavat jälleen: paljon on tapahtunut, paljon on elämä miehiä muuttanut. Vai onko sittenkään?
´Maakunnan miehiä´ on heitäkin kolme: kotitaloa viljelevä veli, opintoihinsa juuttunut Aimo sekä Rantanen, vanha päivämies ja sotaveteraani. Heidän vaiheensa sivuavat ja leikkaavat toisiaan, ja yhdessä ne rakentavat kuvaa suomalaisen miehen elämästä ennen ja nyt: jääkärinä, Viron retkellä heimoveljiä pelastamassa, Aunuksessa, talvisodassa, jatkosodassa... Ja tämän päivän Suomessa, maaseudulla ja kaupungissa.
Novellin muodon taitajana Antti Tuuri on eittämätön mestari, ja hän kirjoittaa asioista ja elämästä niin että se tuntuu. Vahva osa Tuurin kerronnassa on tälläkin kertaa huumorilla, välillä lämpimällä, välillä riehakkaalla ja rajulla, välillä viiltävän ironisella.

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Novelleja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

187

Kustantaja

Kieli