Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Unissakävijä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Nuori Marjatta on kasvanut sukuylpeän pohjalaistalon synkän suvaitsemattomassa ilmapiirissä. Jo pienenä häneen on iskeytynyt hirvittävä tuomionkauhu, jonka synnyttämien suggestioiden vallassa hän elää lapsuutensa, herkän nuoruutensa ja kauniisti alkaneen rakkautensa. Hänen kehitystään ankaran sielullisen kiirastulen läpi terveeksi, elämänkelpoiseksi ihmiseksi Irja Salla kuvaa romaanissaan palavasti ja kiihkeällä myötäelämyksellä.

(WSOY)

- - -

Menestysteos vuosien takaa, psykologisesti osuva, runollisen kaunis ja kiihkeä kuvaus poikkeuksellisesta lapsuudesta ja nuoruudesta. Äidittömäksi jäänyt hermoherkkä Marjatta kokee yhä kasvavaa vierautta kotinsa, vanhan pohjalaistalon uskonnollisessa, ankaran suvaitsemattomassa ilmapiirissä. Se johtaa murhenäytelmään, josta vain rakkaus hänet pelastaa.

Irja Salla (1912-1966) oli 40-luvun huomattavia kirjailijalahjakkuuksia, synnynnäinen kertoja, jonka välittömässä tyylissä on suurta sisäistä voimaa. Unissakävijä on hänen pääteoksensa. Se ilmestyi vuonna 1943 ja sai samana vuonna myös valtionpalkinnon.

(Takakansiteksti v. 1988 painoksesta)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Tuo tyttö tuossa – ei saa juuri liikoja rakkautta osakseen. Hänen ympärillään kieppuvat välinpitämättömyyden, kylmyyden, epämieltymyksen ja toisinaan suorastaan pahan tahdonkin tuhoavat kummitukset. Sanotaan, että rakkaudetta kasvavat lapset ovat alttiina onnettomuuksille ja tuholle.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

510

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

584

Kustantaja