Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Se on sitten kevät

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Varhaiskeväällä Anni, tunnollinen ja elämää nähnyt työihminen, tulee taloon karjakoksi. Samassa rakennuksessa asuu Napoleoniksi kutsuttu mies, hilpeä taivaanrannanmaalari, joka aivan kuin itsestään kotiutuu Annin huoneeseen. Näiden kahden keski-ikäisen, avioliitossaan epäonnistuneen ja irrallaan ajelehtivan ihmisen välille kehittyy suhde, arkinen ja tavallinen, ilman suuria sanoja ja eleitä.
Annin ja Napoleonin haaveet paremmasta tulevaisuudesta eivät kuitenkaan koskaan toteudu; he saavat kulkea samaa rataa vain lyhyen hetken. Mutta jäljelle jäävät muistot, ja ne merkitsevät elämääkin enemmän.

Se on sitten kevät on karjakon ja työmiehen balladi. Se on romantiikasta riisuttu kertomus kahden keski-ikäisen ihmisen rakkaudesta ja sen väkivaltaisesta loppumisesta, rakkauden muistoista jonka vaikutus ei lakkaa.
(takakansiteksti)

- - -


"'Se on sitten kevät' on romaani ihmiselämän ja sen suunnitelmien sattumanvaraisesta pohjasta; kesken yrityksen kaikki saattaa katketa tarkoituksettoman tuntuisesta. Se on myös romaani elämästä ja kuolemasta, kahdesta tasosta, jotka näyttävät liikkuvan ja leikkaavan toisiaan täysin oikullisesti. Marja-Liisa Vartio on toteuttanut romaaninsa rakenteen varmasti ja hallitusti. Kokonaisuus kulminaatiokohtineen pelkistyy puhtaaksi yksinkertaiseksi kuvioksi. Vartion romaani nousee suoraan tämän syksyn kotimaisen nuoren proosan vankkaan päähän."
(Fil. maist. Rauno Ekholm Suomen Sosiaalidemokraatissa)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Tässä tämä huone on, kun ehditte niin tulkaa kahville.
Emännällä on kiire takaisin, hän sulki oven perässään niin nopeasti että ovi kolahti. Huoneeseen seisomana jäänyt nainen kuuli emännän askeleet eteisestä.
Nainen siirtyi oven suulta ja meni ikkunaan. Emäntä juoksi pihan yli. Hän seurasi katseelleen kunnes tämä hävisi kuusiaidan taakse. Sitten hän siirsi matkalaukun keskemmälle huonetta, mutta jätti laatikon oven suuhun ja meni jälleen katsomaan ikkunasta ulos.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

279

Lisätietoja

Julkaistu 1969 osana kokoelmaa.

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Osana julkaisua