Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Magneetti

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Sota on sattumanvaraista, yhtä aikaa mitätöntä ja hirveää. Martti, parikymppinen ylioppilaspoika, näkee syksyllä 1944 Tornion maihinnousussa taistelun ja kuoleman, ja sitten taistelun jälkeisen kaaoksen, viinan ja huorat. Martin on pakko oppia miesten töihin, onhan hän vänrikki ja vastaa omasta osastostaan. Ja itse hän myös haluaa irti nuoruudesta, tavallisesta elämästään Oulussa, tarttuu siksi naisesta kiinni silloin kun tilaisuus tulee. Niin Lapin sota tekee hänestä miehen, mutta vallan jota hänen on pakko miettiä vielä vuosien kuluttua käydessään pohjoisessa.

Kauko Röyhkän neljäs romaani on autenttinen kuvaus Lapin sodasta, aisteihin käyvän todentuntuinen sekä yhtä aikaa ihmeellisen unenhämyinen niin kuin ihmisen kokemus voi olla. Herkästi ja suorasukaisesti se kertoo aikuistumisen halusta ja paineesta, syvenee sitten pohtimaan tämän pohjoisen maan merkitystä pojalle joka sen luota haluaa irrota. Kauko Röyhkän romaani panee eläytymään ja ajattelemaan, se on lahjakkaan kertojan työtä.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Tulla alppimaasta kuolemaan sinne - mikä kohtalo. Voi kuvitella, mitä vainaja itse on ajatellut tästä maisemasta. Tämän seudun päällä on kirous, joka tekee kaiken niin harmaaksi, köyhäksi ja vähäpätöiseksi. Metsäkään ei kasva kunnolla saati sitten ihmiselämä, se jää yhtä käyrävartiseksi ja raihnaaksi kuin puut täkäläisissä ryteiköissä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

176

Kustantaja

Kieli