Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuolinsyy tuntematon

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kuolinsyy tuntematon–romaanin tapahtumat sijoittuvat englantilaiseen pikkukylään, joka haaleasta ulkokuorestaan huolimatta kätkee sisäänsä suuren tragedian ainekset. Kylän asukkaat, joille naapurin asiat ovat omia tärkeämpiä, kiihdyttävät keskuudessaan orastavan kaunan puhkeamista murhenäytelmäksi. Kirjan keskeisten henkilöiden kohtaloista muodostuu poikkeuksellisen omaperäinen rikostarina parhaaseen englantilaiseen tyyliin.
Tohtori Mansbridge, kylän lääkäri, joutuu juorujen kohteeksi: hänet on useaan otteeseen nähty Catherine Dunctonin kanssa. Catherine elää rullatuolissa istuvan isänsä tyrannian alaisena, ja epätoivoisessa rakkaudessaan tohtori Mansbridgeen hän etsii ulospääsyä tilanteesta. Tohtori Mansbridge on naimisissa eikä hän tajua tytön tunteita ennen kuin ne purkautuvat eräällä kävelyretkellä.
Tohtorin vaimon kuolema ja tämän kulkuriveljen ilmaantuminen paikkakunnalle sävähdyttävät kyläläisten suhteita syvästi; onko vaimon kuolema onnettomuus vai itsemurha, mahdollisesti murha? Kuolemantapauksen jälkeinen aika on koko kylälle ’totuuden hetki’, kaikki joutuvat tarkistamaan käsityksensä lähiympäristöstä, ja näyttää siltä kuin yksikään kylän asukas ei olisi täysin syytön tohtorin vaimon kuolemaan ja sitä seuraavaan mullistukseen.

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Ei ole mitään niin masentavaa kuin egnlantilainen kylä sateisena sunnuntai-iltapäivänä kesäkuussa. Sadeveden tummentamat talot kyhjöttävät hylätyn näköisinä likaisenharmaata taivasta vasten.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

jännitysromaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

196

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä