Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Huonemiehen poika

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Jokijärven rannalla eräs tiedonhaluinen pikkupoika katselee elämää vanhan hatunreuhkansa alta. Hänen maailmaansa ei paljon mahdu: äiti ja isä, tukkilautat, outoja puhuvat kulkumiehet, kylän ankarat huivipäiset naiset. Mutta sitten tulee talvi, jona tapahtuu paljon. Maailma on äkkiä täynnä uutta tietoa, ihmeellisiä ja pelottaviakin lupauksia tulevasta. Iijoki-sarjan ensimmäinen osa kuvaa 20-luvun suomalaista elämänmenoa lapsen tarkkanäköisyydellä ja ainutlaatuisella kertomisen ilolla. (BTJ)
Järven törmältä, kohdalta mihin Iijoen lohi päättää keväisen nousunsa, katselee maailma utelias ja tiedonhaluinen pikkupoika niska kekassa ja vanha hatunreuhka silmillään. Siinä on hänen maailmansa: talvella viittatie kulkijoineen, kesällä veneet ja tukkilautat – pienten tapahtumien kasvavaa rikkautta, elämää, ihmisiä – ja jokaisella tarinansa…

Sitten tulee talvi jolloin sattuu paljon. Maailma on äkkiä räjähtänyt täyteen uutta tapahtumaa ja tietoa, iloisia enteitä ja pelottavia: Irnin laiva kulkee jäätä pitkin, valtava porokarja ylittää järven ja kansakoulun hirsiä kaadetaan. Pojan elämänkankaaseen kudotaan nyt ensimmäiset tummat raidat, kun isä eräänä iltana tulee savotalta synkin ilmein ja haulikko olallaan, ja kun samana talvena pojan on näytettävä ”nappulansa” vastarannaan isoille kavereille ja nämä tekevät siitä kohtalokkaita päätelmiä. Näin poika saa ensimmäisen kosketuksensa ihmisen synkkään sukupuolisuuteen, jonka tabuja ankarat huivipäänaiset kiihtyneesti vaalivat. Mutta onneksi asuu vastarannalla Hiltu-Kalle, nuori ja lupaava naistenmies, joka eräänä mukavana päivänä hilpeän mutkattomasti selvittää miten asiat ovat.

Selkosen värikkäät ihmiset Kalle Päätalo kuvaa aidolla kertojanilolla, johon suodattuu myötätuntoista huumoria. Hän vie nyt lukijansa aivan uudelle näköalapaikalle, Jokijärven Isollekalliolle, josta avautuvan elämänmaiseman hän näyttää varhaiskehityksessään elävän pikkupojan näkökulmasta. Vaikka yhteiskunnan kentässä ei liikuta vielä laajasti, on syntyvä kuva sitä valaisevampi ja todistavampi. Se on kuva 20-luvusta silloisine kansanomaisine kasvatusasenteineen – hyödyllinen kuva kun halutaan tietää mistä on tultu.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

544

Kustantaja

Kieli