Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kartsa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vihollisen pommikoneet peittosivat miltei päivittäin satamakaupungin yhä pahemmin raunioituvia kortteleita ja tehtaita. Känä, Putro ja kirjan minä elävät riehakkaimmat poikavuotensa tässä nälän, epävarmuuden ja kaikenkarvaisen puutteen kaupungissa. Isät ovat rintamalla, äidit tehtaalla vuorotyössä.

Nälän kalvaessa sisikuntaa kolmikko käyttää kaikki lailliset ja vähän laittomatkin keinot saadakseen lisuketta ruoka-annokseensa tai voidakseen hankkia lämpimät talvisaappaat puukenkien tilalle. Silloin tällöin onnistuu jonkun kähveltää armeijan varastosta tai sotilailta hieman tupakkaa ja elokuvan kassasta muutama seteli, ja näin on varmistettu juhlava lanttulaatikkoateria paikallisessa kuppilassa.

Pommitukset ja hälytykset määräävät kolmikon elämänrytmin ja joskus myös toiminnan: olihan hälytyksen aika otollinen hetki pienten keikkojen tekoon. Rauniot tarjosivat oivia lymypaikkoja ja puoliksi luhistuneen kellarin suojissa oli mukava vedellä sauhut tai tirkistellä kun naapurin poika ähelsi tytön kimpussa.

Manu Teittisen nuoruuden aikainen Kotka elää poikien mukana käsin kosketeltavan elävänä, ankeudestaan huolimatta myös idyllisenä. Iloinen elämisen maku ja rehevä paikallisväritteinen kieli ovat aidointa poikien maailmassa. (Takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

201

Kustantaja

Kieli