Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jeesuksen Kristuksen evankeliumi

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Portugalin merkittävimmän nykykirjailijan persoonallinen, haastava – jonkun mielestä ehkä rienaavakin – tulkinta evankeliumien kertomasta.
Jeesuksen Kristuksen evankeliumi on Saramagon seitsemäs romaani. Se aiheutti ilmestyessään alkukielellä 1991 suoranaisen skandaalin, kun Portugalin varapääministeri kieltäytyi esittämästä sitä Euroopan kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Saramagon tulkinta evankeliumien tutuista tapahtumista onkin hyvin omaperäinen ja haastava. hän tuo niihin omia lisäyksiään ja painotuksiaan. Hänen Jeesuksensa on mitä suurimmassa määrin maallisten vanhempiensa lapsi, joka ristiinnaulitsemisellaan toistaa Joosef-isän kohtalon. Isän tavoin hän myös kantaa sydämessään syyllisyyttä Betlehemin lastenmurhasta. Äidilleen ja sisaruksilleen hän tuntuu tarjoavan ennen kaikkea kummastuksen ja häpeän aihetta, mm. solmimalla suhteen huonomaineiseen Magdalan Mariaan.
Tähän realistiseen ainekseen solmiutuu mystinen säie. Salaperäinen kerjäläinen tuo Neitsyt Marialle sanoman tämän pyhästä tehtävästä, ja hän tai hänen maljansa ilmaantuvat uudelleen näkyviin kriittisinä hetkinä. Mystinen on myös paimen, jonka luona Jeesus viettää nuoruusvuotensa ja saa ”ammattikoulutuksensa”. Ovatko he Jumalan vai Saatanan asialle? Kaikkein eniten hämmästystä ja torjuntaa kirjassa herättänee kuva, jonka se antaa Jumalan ja Saatanan välisestä suhteesta ja Jumalan aikomuksista Jeesuksen suhteen. Kristityille evankeliumi on ”hyvä sanoma”, mutta Saramagon tulkinta tuntuu kääntävän sen kokonaan päälaelleen.
(takakansi- ja lievetekstistä)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

389

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä