Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Joutsen

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Olen ongelmalapsi. Olen yhdeksän vuotta ja minut on lähetty maalle.” Tyttö on näpistellyt kaupoista, ja vanhemmat kostavat lähettämällä tytön työskentelemään tuntemattomien ihmisten maatilalle, sillä ”ilma on siellä paljon terveellisempää, ihmiset hyviä ja huolettomia”.
Kirja kertoo tytön kesästä maalla runollisella ja viipyilevällä kielellä. Kuvaus keskittyy kirjan henkilöiden sisäisiin maailmoihin. ”Kun hän odotti hevosen selässä, yön ikävä tuli hänen luokseen, kova kaipuu ja toive, että vallitsisi aina tällainen valo, ettei maailmassa olisi päivää eikä yötä, vaan hämärä niin ulkona kuin sisällä ja hänessä itsessäänkin”. Tämä on kirja herkkämielisille haaveilijoille, ei niinkään toiminnan ystäville, vaikkakin tytön henkilöhahmo saattaa ärsyttääkin. Hän tuntuu välillä liian kypsältä ja filosofiselta ikäisekseen.

Kirjan erikoisuutena mainittakoon, että se sisältää paikka paikoin mielenkiintoista pohdiskelua islantilaisten suhteesta islanninhevosiin. ”Islantilaisten hevosten pitää olla vain islantilaisia varten, hän sanoi. Ulkomaalaiset istuvat kukaties meitä paremmin hevosen selässä, noin niin kuin taiteellisesti, tarkoitan, mutta hevosista ei tule koskaan osa heidän sieluaan.”

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Minä syön ja syön, tytär sanoi, kumartui, vei kasvonsa lasten lähelle ja näytti heille punaisiksi maalatut kyntensä. Minä ahmin ja tungen vasikanlihaa suuhuni ja kun nousen pöydästä, minulla on taas valtavan iso maha.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

192

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

152

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli