Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Fight club

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Chuck Palahniukin (s. 1961) räjähdysaltis läpimurtoteos kertoo maailmasta, jossa miehet hakkaavat toisiaan tunteakseen olevansa elossa. Teoksen pohjalta tehty, Brad Pittin ja Edward Nortonin tähdittämä elokuva on noussut kulttimaineeseen.

Fight Clubin päähenkilö on unettomuudesta kärsivä nuori mies, joka on turhautunut toimistotyöhön, pinnallisiin ihmissuhteisiinsa ja markkinayhteiskunnan valmiiksi pakattuihin nautintoihin. Iltansa hän viettää syöpäpotilaiden tukiryhmissä, koska vain kuolevien keskellä hän muistaa olevansa elossa.

Kuin tilauksesta hänen elämäänsä ilmestyy karismaattinen urbaanisissi Tyler Durden, joka on kävelevä keskisormennäyttö koko kulutuskulttuurille. Durden alkaa järjestää baarien kellareissa salaisia tappeluklubeja, joissa virkamiehet, tarjoilijat ja tietokonemyyjät hakkaavat toisiaan henkensä kaupalla.

Durdenin johdatuksella miehet alkavat toteuttaa mitä mutkikkaimpia operaatioita normiyhteiskunnan suistamiseksi raiteiltaan. Romaanin vauhti kiihtyy samaa tahtia kuin Durdenin anarkistinen amokjuoksu, ja ovelat käänteet harhauttavat terävimmänkin lukijan teoksen edetessä kohti apokalyptistä loppuaan.

"Mieletön!"
- Marja Sulin, Iltalehti

"Oivallukseen, miksi Fight Clubista sukeutui kulttikirja tarvitsee teosta lukea vain muutama sivu. [...] Palahniukin henkilöt peilaavat puistattavan tarkasti mediasta tuttuja hahmoja, joista mikään ei tunnu enää miltään."
- Matti Komulainen, Turun Sanomat

"Fight Clubin luettuaan tekee mieli hypätä järveen. Se manipuloi ajatuksia. Se näyttää, kuinka välinpitämättömiä olemme, kuinka itsekkäitä, sairaita ja yksin."
- Jantso Jokelin, kiiltomato.net

"Romaani onnistuu paremmin siinä, missä siihen pohjautunut elokuva ei onnistunut. Hulluudessa."
- Tuukka Vartiainen, Kouvulan Sanomat

"Fight Club herättää palkoa siitä, mita tapahtuu tietämättämme: Onko keittooni virtsattu? Onko autoni turvallinen? Olenko sisimmältäni barbaari?"
- Karo Hämäläinen, Suomen Kuvalehti

"Todellisuus tarvitsee peilejä. Satiirinen yhteiskuntaromaani on aina ollut siinä suhteessa tarpeellinen. Palahniukin kirjalla on ansionsa nulikkamaisuudestaan huolimatta tai ehkä juuri sen takia."
- Helena Miettinen, Savon Sanomat

"Fight Club on upea debyytti, hykerryttävän hauska ja poskettoman kipeä. Varmasti juuri se kirja, josta Palahniuk tullaan muistamaan."
- Ilja Rautsi, Tähtivaeltaja

"Palahniuk on työstänyt Fight Clubista sirpaleisuudessaan muodikkaan trillerin, joka lainaa lajitypin esikuvalta: mitä persoonallisuuskysymyksiin tulee, kertojaminän voisi olla Psykon Norman Bates"
- Matti Komulainen, Turun Sanomat

(LIKE)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

233

Kustantaja

Kääntäjä

Lisätietoja

Ilm. myös Like-pokkarina 2008.