Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lupakirja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Elämää sykkivä, kaihoisa ja ilkikurinen tarina nuoren Davidin seikkailuista naisten, aatteiden ja kohtalonkäänteiden armoilla 1920-luvun Varsovassa, silloin kun myös sosialismi ja sionismi olivat vielä nuoria.

On vuosi 1922. David Bendger, kahdeksantoista- ja puolivuotias kirjailijanalku, joka on perehtynyt Spinozaan ja Kantiin mutta vieraantunut isiensä juutalaisesta uskosta, saapuu Varsovaan rahattomana ja kodittomana. Hän tuntee siellä vain Sonian, jonka kanssa hän on ollut lemmensuhteissa. Mutta Sonialla on hänelle kirje sionistisen liikkeen virkailijalta, joka ilmoittaa, että Davidilla on oikeus saada lupakirja Palestiinaan muuttoa varten. Hänen olisi vain löydettävä puolisokseen nainen, joka suostuisi maksamaan matkakulut. Ehdokaskin on valmiina, köyhtyneen pankkiirin tytär Minna Ahrson, joka haluaa päästä Palestiinaan sulhasensa luo.
Sitä ennen on kuitenkin käytävä pitkällinen paperisota. Sen aikana David opettaa Minnalle hepreaa, mutta ei unohda Soniaakaan ja solmii vielä suhteen vuokraemäntänsä Edushan kanssa. Hänen elämänsä saa uuden käänteen, kun kirjailijaveli Aharon saapuu Varsovaan. Hän tutustuttaa Davidin toisiin kirjailijoihin ja avaa tälle mahdollisuuden saada tekstejään julki. Mutta niin naissuhteisiin kuin muuttoasioihinkin ilmaantuu uusia mielikuvituksellisia mutkia, ja kaiken kukkuraksi rabbi-isä ilmaantuu odottamatta kaupunkiin.
Kohtalon oikkujen viskellessä David milloin pakenee fantastisiin haaveisiin, milloin kysyy epätoivoissaan kaiken mieltä ja tarkoitusta. Singer puolestaan kertoo hänen vaiheistaan ja mietteistään mestarillisella taidollaan, luontevasti ja koruttomasti, niin että kaikki on suorastaan pakko uskoa todeksi.
(takakansi- ja lieveteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

307

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

231

Kustantaja

Kääntäjä

Lisätietoja

Suomennettu Leonard Wolfin englanninnoksesta The certificate. Ilmestynyt myös Suuren suomalaisen kirjakerhon julkaisemana.

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli