Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Metsä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Leonid Leonov on Mihail Šolohovin ja Konstantin Fedinin ohella tunnetuin neuvostovenäläinen kertojamestari. Hänen laaja pääteoksensa ’Metsä’ ilmestyi alkukielellä vuonna 9154, ja siitä kirjailija vuonna 1957 sai ensimmäisen Leninin palkinnon, joka Neuvostoliitossa annetaan vain poikkeuksellisen korkeatasoisista teoksista.
Suomalaisilla lukijoille ’Metsä’ on erityisen läheinen sen vuoksi, että siinä johtavana ajatuksena on metsän arvojen puolustaminen Itse pohjoisella metsäalueella syntyneenä Leonov tuntee aiheensa hyvin, ja johtoajatus on romaanissa saanut tulkintansa syvällisen ihmiskuvauksen ja jännittävästi johdatellun juonen muodossa.
romaanin päähenkilönä on metsätieteen professori Ivan Vihrov, jonka päämäärät metsien lisäkasvun suojelemiseksi ja hakkuiden rajoittamiseksi ovat samat kuin suomalaisten metsäntutkijoiden. Halki elämänsä hän joutuu näiden periaatteiden puolesta taistelemaan entistä opiskelutoveriaan, uupumatonta arvostelijaansa ja vanhentuneita käsityksiä edustavaa professori Gratšianskia vastaan.
Tapahtumat alkavat toisen maailmansodan puhjetessa ja päättyvät sen viimeisinä päivinä. Sodanaikainen Moskova, saksalaisten puolittain saartama ja ankarasti pommittama pääkaupunki, on kertomuksen keskuksena, ja tästä mielenkiintoisesta taustasta tekijä antaa monipuolisen, mieliinpainuvan kuvan. Vihrovin ja Gratšianskin rinnalla kohoavat romaanin keskeisiksi henkilöiksi Vihrovin tytär Polja, joka lähtee vapaaehtoisena rintamalle ja joutuu saksalaisten vangiksi, sekä vaimo Helena, joka miehestään erotettuna löytää oman elämäntehtävänsä.
Leonid Leonov on tunnettu psykologisoivan erittelyn ja suppean muodon taitaja. Myös tässä uudessa, laajassa teoksessa hänen proosansa etenee valikoiduin kuvin ja kohtauksin, mutta muodostaa samalla parhaassa mielessä eepillisen ja mahtavan kokonaisuuden.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Nimi

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

682

Kustantaja

Kääntäjä