Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pitkän päivän ilta

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

On kesä 1956. Ikääntyvä hovimestari Stevens on lähtenyt autolla kuuden päivän lomamatkalle Länsi-Englantiin. Matkallaan hän uppoaa muistoihin ja mietteisiin: takana on pitkä, kunniakas ura lordi Darlingtonin palveluksessa, parikymmenpäisen palveluskunnan johdossa; nyt kun Darlington Hallia isännöi amerikkalainen liikemies, kaikki on toisin. Stevensin mieltä askarruttaa myös ystävyys taloudenhoitajaan, miss Kentoniin, jota hän aikoo matkallaan käydä katsomassa.
Stevensin muistoista rakentuu tarkka kuvaus englantilaisen yläluokan elämäntavasta sotienväliseltä ajalta ja hovimestarin moninaisista velvollisuuksista, joihin sisältyi mm. huolehtiminen lordin tärkeistä ulkomaisista vieraista, näiden joukossa Saksan ulkoministeristä von Ribbentropista, sekä "elämän tosiasioiden" opettaminen isännän 23-vuotiaalle kummipojalle. Silloisten ihanteiden ja perinteiden vaalijana Stevens tuntee nyt olevansa pelkkä anakronismi. Demokratisoituneessa yhteiskunnassa hovimestariuden sisältönä on enää vain arvokkuus, joka sekin joutuu lopulta kyseenalaiseksi.
Ishiguron romaani on surumielinen ja leikkisä samalla kertaa. Se sisältää huikean rakkaustarinan, kuvauksen ihanteiden traagisesta luhistumisesta ja oivaltavaa pohdintaa nykyihmisen velvollisuuksista muuttuvassa yhteiskunnassa. (takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

257

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

283

Kääntäjä

Lisätietoja

Neljäs painos ilmestynyt 2009 Keltainen pokkari-sarjassa.