Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Muuttumisia

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Psykoanalyysi on laajentanut vanhempien ja lasten välisten suhteiden kenttää. Myös romaanikirjallisuudessa tätä teemaa on usein käytetty, vaikkakin ongelmaa on käsitelty melkein yksinomaan lapsen näkökannalta. Mielestäni ei vanhempien tunteita lapsia kohtaan ole tähän mennessä lähemmin analysoitu. ’Muuttumisia’ on kirjoitettu juuri tätä ongelmaa ajatellen, siinä on haluttu taiteen olemuksen mukaisesti antaa yksityistapausten kuvastaa yleispätevää. Tarkoituksena ei ole esittää ainoastaan kertomusta kolmen sukupolven kohtaloista, vaan tunkeutua pintaa syvemmälle. Tällöin ei voida välttyä koskettelemasta ihmisen peruskysymyksiä, olemassaolon ratkaisemattomia ongelmia.
Yksi niistä kysymyksistä, joiden eteen lääkäri alinomaa joutuu ja joka on herättänyt myös laajempaa mielenkiintoa, on se, missä määrin ihmisen sielullinen luhistuminen johtuu ulkoisista syistä ja missä määrin siihen vaikuttaa synnynnäinen taipumus. Myös tätä kysymystä käsitellään teoksessani.
Kirjan nimen olen halunnut kuvastavan ihmiselämän tavatonta monisärmäisyyttä: oleva virtaa, mikään ei pysy, kaikki katoaa ja muuttaa muotoaan – ihmissielukin. Sukupolvet ja ihmiset syntyvät uudelleen, kaikki toistuu, mutta aina uudella tavalla – tämä totuus tulee esiin jo muinaisten kreikkalaisten sukutragedioissa.
-Oscar Parland-
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

358

Kustantaja

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

295

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Käännös tehty yhteistyössä tri Parlandin kanssa, ja poistot ja pienet muutokset ovat tekijän omia.