Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Raportti Aatamista

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Raportti Aatamista, Le Clézion Renaudotilla palkittu esikoinen, liikkuu kirjailijan omassa miljöössä, meren rannalla kaupungissa, joka ei ole Pariisi, ahdistusten keskellä, ilmiöiden olemassaolon ja niiden moninaisten kokemistapojen epäilyssä.

Päähenkilö Aatami Pollo kävelee maisemaansa edes ja takaisin, hahmottaa sitä kävelyn rytmissä, ja aina eri tavoin; kaikkinaisen sivilisaation hän kokee joukkona konventioita, joita syntyy yhä uusia vanhojen tilalle ja jotka kuitenkin ovat yhtä epäiltäviä kuin edeltäjänsäkin: hänen mukaansa voitaisiin täydellä syyllä väittää, "ettei maa ole pyöreä, se on kaikkeuden keskus". Oikein tai väärin: kenelle on, kenelle ei.

Aatami on valinnut tietoisesti osansa, eristäytymisen sivilisaatiosta, normaalista yhteiselämästä muiden ihmisten kanssa. Suhde muihin on hänelle selvä: hän haluaa herättää hämminkiä, toraa, epäsopua, loukata, parjata, kylvää valhetta, vääriä tietoja ja epäuskoa.

(HS)

- - -

Tällä esikoisromaanillaan J-M. G. Le Clézio voitti Renaudot-palkinnon ja hänet todettiin lahjakkaimmaksi ranskalaiseksi ensiesiintyjäksi yli kymmeneen vuoteen. Tämä tuskin 25-vuotias kirjailija on kohoamassa maailmanmaineeseen ja RAPORTTI AATAMISTA on todettu mullistukseksi romaanitaiteessa. On sanottu, ja totta onkin, että se kuvaa nykyihmisen yksinäisyyttä. Le Clézion nerokas ote herra A. Pollon väärinymmärryksen, vihamielisyyden, sukupuolisuuden, vieraantumisen kokemuksista sekä kiristää sietokykymme äärimmilleen että lahjoitta meille häpeämättömän riemastumisen.

(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

217

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

273

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä