Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Hurjat pojat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

William S. Borroughsin (s.1914) vuonna 1959 ilmestynyt Alaston Lounas muodostui heti klassikoksi. Burroughs näytti siinä hyvinvointiyhteiskunnan pohjalla muhivat huumeiset deperadot, joille mitkään vallitsevat normit eivät olleet sentinkään arvoiset. Nyt suomennoksena ilmestyvä Hurjat pojat on kirjoitettu Lontoossa 1960-luvun päättyessä. Burroughs oli ehtinyt jo kokea paljon: hän oli ollut Wienissä vuonna 1936 lueskelemassa natsien pää-äänenkannattajaa ”Volkischer Beobacheria” ja nähnyt – kuten hän itse on sanonut – miten sen palstoilla syntyivät ”kaikki ne pirulliset arkkityypit”. Hän oli elänyt läpi New Yorkin, Meksikon ja Marokon narkkarimaailmat ja homoseksualistien alakulttuurit. Ja 1960-luvun hän oli istunut Lontoossa seuraamassa hilpeän nuorison toimia – erityisesti skinheadien iskujoukot olivat antaneet hänelle uutta ajattelemisen aihetta. Hän kirjoitti Hurjat pojat, josta sittemmin on tullut alakulttuurien piirissä varsinainen kulttiteos. Se on vuoteen 1988 huipentuva utopia, jonka rinnalla Orwellin 1984 vaikuttaa leppoisalta esinäytökseltä. Vallitseva yhteiskunta on käynyt taisteluun nuoriaan vastaan, jotka vuorostaan ovat vetäytyneet omiin oloihinsa, suojaisiin autiomaihin hiomaan omaa taktiikkaansa, ja aseitaan, Katteetonta houretta, painajaisuni vai kenties positiivinen utopia?
(takakansiteksti)


Hurjat pojat on kirjoitettu Lontoossa 1960-luvun päättyessä. Burroughs oli ehtinyt jo kokea paljon: hän oli ollut Wienissä vuonna 1936 lueskelemassa natsien pää-äänenkannattajaa Volkischer Beobacheria ja nähnyt, kuten hän itse on sanonut, miten sen palstoilla syntyivät "kaikki ne pirulliset arkkityypit". Hän oli elänyt läpi New Yorkin, Meksikon ja Marokon narkkarimaailmat ja homoseksualistien alakulttuurit. Ja 1960-luvun hän oli istunut Lontoossa seuraamassa hilpeän nuorison toimia, erityisesti skinheadien iskujoukot olivat antaneet hänelle uutta ajattelemisen aihetta. Hän kirjoitti Hurjat pojat, josta sittemmin on tullut alakulttuurien piirissä varsinainen kulttiteos. Se on vuoteen 1988 huipentuva utopia, jonka rinnalla Orwellin 1984 vaikuttaa leppoisalta esinäytökseltä.
Vallitseva yhteiskunta on käynyt taisteluun nuoriaan vastaan, jotka vuorostaan ovat vetäytyneet omiin oloihinsa, suojaisiin autiomaihin hiomaan omaa taktiikkaansa, ja aseitaan.

William Seward Burroughs (1914-1997) syntyi varakkaan teollisuusmiehen poikana. Hän tuli riippuvaiseksi huumeista (erityisesti opiaateista) vuonna 1944. Tämä kokemus oli keskeinen sekä hänen myöhempää kirjallista työskentelyään että julkista henkilökuvaansa ajatellen. Harvardin yliopistosta valmistuttuaan (pääaineenaan englanninkielinen kirjallisuus) Burroughs työskenteli joitakin vuosia monissa ammateissa, esimerkiksi tuholaismyrkyttäjänä, tehdastyöläisenä ja mainostoimittajana.

(Sammakko, 2015 /BTJ)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kuolleiden kirja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

218

Lisätietoja

Suomentanut Walter de Camp ; suomennoksen tarkastanut Tuukka Toppari.

Alanimeke

kuolleiden kirja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

158

Kustantaja

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika