Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Linan yökirja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Miten tärkeää on olla suosittu. Miten paljon voi uhrata ollakseen "niin kuin kaikki muutkin". Miten paljon saa valehdella säilyttääkseen asemansa ja kasvonsa.

(Anu/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Yökirja on päiväkirjan vastakohta. Siihen kirjoitetaan totuus, ja vain kurja, haiseva totuus - kaikki ne salaisuudet, joita 15-vuotias Lina ei kidutettunakaan tunnustaisi julkisesti.

Niin kuin vaikka se, kuinka pitää olla kaveri tyhmien mutta kauniiden tyttöjen kanssa, jotta pääsisi mukaan roikkumaan porukkaan. Voihan siitä cooliudesta vaikka jotain tarttua Linaankin. Tai se, että on pakko juoda viinaa kun muutkin juo, vaikka oikeastaan ei huvittaisi mokailla kännissä. Ja varsinkin se, että on rakastuttava tyyppiin, joka ei kiinnosta tippaakaan ja sitten on kuunneltava sen vonkausta. Ja tehtävä lopulta se väärän tyypin kanssa, vaikka oikeastaan ainoa todellinen kiinnostava tyyppi on pörrötukkainen ja kaksi vuotta nuorempi.

Kaksi vuotta nuorempi. Kaikkihan kuolisivat nauruun, jos tietäisivät. Todennäköisesti vielä pahempaa: ensin nauraisivat ja sitten unohtaisivat, että koko Linaa oli koskaan ollutkaan. Se olisi kuolemaa kamalampi kohtalo. Vain todistamalla olevansa kuin muut pystyy elämään omaa, muka-yksilöllistä elämäänsä.

Lukija saa seurata Linan elämää hiukan vajaan vuoden ajan. Siinä ajassa tapahtuu paljon - sekä Linan elämässä että hänen päänsä sisällä. Vähitellen kapina rooleja ja muotteja vastaan nousee, omien päätösten rohkeus kasvaa, kunnes romahtaa jälleen melkein alkupisteeseen. Valoa tunnelin päässä kuitenkin häämöttää. Teiniajasta voi selvitä hengissä ja oma identiteetti löytyä massan paineesta huolimatta.

Hamberg osoittaa jälleen todeksi ruotsalaisten kirjailijoiden rohkeuden ja lahjakkuuden. Kirjan kieli on räävitöntä, tapahtumat menevät sopivaisuusrajan yli ja henkilöistä on vaikea pitää. Teos rakentuu kuitenkin kokonaisuudeksi, jossa optimismi ja selviäminen voittavat. Tämän kirjan luettuaan on todella vaikea syödä kalapullia saamatta nauru- tai yökkäyskohtausta…

(Reetta Saine / Sivupiiri)

- - -

”Okei. Koko elämäni on valhetta.”

”Valehtelen lempiruoastani (kuka nyt kaalikääryleistä tykkäisi) ja seksielämästäni (tyyliin seksiä on, vaikka oikeasti haluan neitsyydestä epätoivoisesti eroon). Niin kutsutut ystävänikin valehtelevat. (Ja tiedän, että ne sietävät minua vain siksi, että olen rumempi ja tyhmempi kuin ne.)” Näin 15-vuotias Lina tilittää yökirjassaan.

Lina ei ole koskaan suudellut ketään. Hän haluaisi tietää niin kovasti, miltä suuteleminen tuntuu, että hän on jopa harkinnut pussaavansa 12-vuotiasta serkkuaan. Puhumattakaan rakastumisesta, joka on Linalle vielä täysi mysteeri, kun yhdeksäs luokka alkaa.

Mutta ysillä kaikki muuttuu, ja ehkä liikaakin... Tavallinen tyttö, jota ryypiskely ei kiinnosta, joutuu juomaan itsensä humalaan ollakseen uskottava ja menettää lopulta neitsyytensä pojalle, jota kohtaan hänellä ei ole minkäänlaisia tunteita.

Emma Hamberg on ruotsalainen toimittaja, joka on tehnyt nuorille myös radio- ja tv-ohjelmia. Linan yökirja perustuu hänen omiin nuoruusmuistoihinsa.

(kustantaja)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

248

Kustantaja

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

250

Kustantaja

Kääntäjä

Sarjamerkintä