Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ovella kohtaat itsesi

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Osastopäällikkö Ewaldin arkipäiväinen ja säädyllinen elämä joutuu raiteiltaan, kun hänen kotiinsa ilmestyy aivan hänen näköisensä mies. Kaksoisolento pakottaa Ewaldin kadulle ja riistää hänen elämänsä itselleen. Romaani on muunnelma Jekyll ja Hyde -tarinasta, siinäkin kaksoisminä tekee kaikkea sitä, joka päiväminältä on kielletty.

Suomalaisessa kirjallisuudessa melko harvinainen doppelgänger-motiivi.
(Sanojen aika)
Osastopäällikkö Ewaldin maailma koostuu arkipäivän pikku tapahtumista; taitavasti hän välttelee säädyllistä elämäänsä uhkaavat katastrofit. Eräänä sateisena kevätiltana Ewald on taas kerran palaamassa työpäivän jälkeen bussilla kotiinsa lähiöön, kun hänen tuttu ja turvallinen kuvionsa yllättäen särkyy. Ensimmäistä kertaa elämässään Ewaldilla on epämiellyttävä tunne, että häntä tarkkaillaan.
Kotona odottaa hänen vaimonsa – ja järkyttävä yllätys. Ovelle ilmestyy Ewaldin näköinen mies, häijy ja julkea, täynnä pirunkureja. Hävyttömästi Mies karkottaa Ewaldin kadulle, asettuu tämän tilalle ja alkaa elää tämän elämää.
Ewald tempautuu mielettömien tapahtumien pyörteeseen, elämää joka on aivan toista kuin se tasainen ja väritön, jota hän on elänyt. On kuin tavarajuna olisi työnnetty vieraille raiteille ja vierisi nyt raskaasti häväistyksestä toiseen, painajaisunesta toiseen. – Onko kaikki vain kuvittelua? Vai pitääkö joku Ewaldia pilkkanaan?

Ovella kohtaat itsesi on hilpeä ja piruilevakin vaellus ajassa, paikassa ja mielen sokkeloissa, eksytysleikki jossa lukijakaan ei voi olla varma, kuka kenenkin elämää elää.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

187

Kustantaja

Alanimeke

kertomus

Ilmestymisaika

Sivumäärä

202

Kääntäjä